Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Dansk undersøgelse: Nitrat i drikkevandet øger risikoen for kræft

Af Mads Blenker - 14. feb. 2018 KL. 08:25

Selv ved koncentrationer af nitrat i drikkevandet, der ligger langt under grænseværdien, er der forhøjet risiko for tarmkræft.

Den stor ny dansk undersøgelse viser nu, at der kan være en sammenhæng mellem indholdet af nitrat i drikkevand med risikoen for tarmkræft. Det skriver Information.

De danske forskere bag undersøgelsen har i alt fulgt 2,7 millioner danskere over 35 år i perioden 1978-2011. De har så sammenholdt deres nitratindtag via drikkevand med deres kræfthyppighed. Undersøgelsens resultater er blevet publiceret i International Journal of Cancer.

For den gruppe af danskere, der har været udsat for mest nitrat, konkluderes det i undersøgelsen, at risikoen for tyktarms- og endetarmskræft på cirka fem procent øges med 15 procent. Det vil sige til 5,75 procent.

- Hvert år får cirka 5.000 danskere tyk- eller endetarmskræft, som kan skyldes mange årsager. Vores studie viser, at nitrat i drikkevandet kan være en af dem, siger ph.d. Jörg Schullehner, Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Information.

Ifølge forskerne viser resultaterne, at den i Danmark og EU gældende grænseværdi for nitrat i drikkevand er for høj og bør skærpes.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame