Den stor ny dansk undersøgelse viser nu, at der kan være en sammenhæng mellem indholdet af nitrat i drikkevand med risikoen for tarmkræft. Det skriver Information.

De danske forskere bag undersøgelsen har i alt fulgt 2,7 millioner danskere over 35 år i perioden 1978-2011. De har så sammenholdt deres nitratindtag via drikkevand med deres kræfthyppighed. Undersøgelsens resultater er blevet publiceret i International Journal of Cancer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For den gruppe af danskere, der har været udsat for mest nitrat, konkluderes det i undersøgelsen, at risikoen for tyktarms- og endetarmskræft på cirka fem procent øges med 15 procent. Det vil sige til 5,75 procent.

- Hvert år får cirka 5.000 danskere tyk- eller endetarmskræft, som kan skyldes mange årsager. Vores studie viser, at nitrat i drikkevandet kan være en af dem, siger ph.d. Jörg Schullehner, Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Information.

Ifølge forskerne viser resultaterne, at den i Danmark og EU gældende grænseværdi for nitrat i drikkevand er for høj og bør skærpes.