Danmark har i flere end 20 år overvåget udviklingen i antibiotikaresistente bakterier samt forbruget af antibiotika i staldene og på hospitalerne. Indsatsen har bidraget til, at danske landmænd har knækket kurven for antibiotikaforbruget, der toppede i 2009. Det ligger i dag på et niveau, som kun få andre lande i verden kan matche.

Esben Lunde Larsen vil foreslå EU's sundhedskommissær, at en detaljeret overvågning af antibiotikaforbruget til dyr kommer til at indgå i EU-Kommissionens fremtidige initiativer, når de senere på året sandsynligvis igangsætter en ny handlingsplan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Antibiotikaresistens respekterer ingen grænser, og derfor er det vigtigt, at EU står sammen i kampen mod resistens.

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

Erfaringen fra Danmark viser, at en systematisk overvågning er et effektivt værktøj til at holde forbruget nede.

- Antibiotikaresistens respekterer ingen grænser, og derfor er det vigtigt, at EU står sammen i kampen mod resistens. Hvert eneste år dør over 25.000 europæere som følge af infektioner med bakterier, der har udviklet resistens mod antibiotika. Én af de store syndere er overforbrug af antibiotika til både mennesker og dyr, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Konkret er det i Danmark lykkedes at reducere antibiotikaforbruget til produktionsdyr med cirka 20 procent siden 2009.

Den danske model

Landmænd, der nærmer sig et for højt forbrug, får et gult kort, så de tilskyndes til at justere deres forbrug. Samtidig giver de systematiske opgørelser af forbruget helt ude i staldene branchen mulighed for at lære af de bedste. Sammenlignet med lande, som har samme intensive produktion som os, ligger Danmark helt i front.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Antibiotika skal bruges med omtanke, så vi stadig kan kurere livstruende sygdomme. Mit budskab til kommissæren i dag er derfor, at jeg håber, at han vil bruge Danmarks gode erfaringer med at sænke antibiotikaforbruget. Det, der skal til, er, at alle EU-lande begynder systematisk at overvåge deres antibiotikaforbrug til dyr, siger Esben Lunde Larsen.

EU-Kommissionens femårige handlingsplan for bekæmpelse af antibiotikaresistens udløber i efteråret 2016. Det forventes, at den afløses af nye initiativer - formentlig i form af en ny handlingsplan.

Sammen med EU's sundhedskommissær Vytenis Andriukaitis besøger miljø- og fødevareministeren i dag Statens Serum Institut, der skal præsentere sundhedskommissæren for den danske model til bekæmpelse af antibiotikaresistens.