Landets svineslagterier skal skrue tiden 21 år tilbage for at finde det antal svin, der skal slagtes i år. Helt nøjagtig 18.960.000 svin skal for kniven på et dansk slagteri i 2013, og det er ikke set lavere siden 1992. Samtidig blev der i Tyskland i 2012 slagtet cirka 60 millioner svin, hvilket er rekordmange.

I en artikel i den seneste udgave af Foodculture fremgår det, at den nævnte udvikling koster tusindvis af danske arbejdspladser og milliarder af eksportkroner. En tommelfingerregel siger nemlig, at en million slagtesvin giver 1,75 milliarder kroner i eksportindtægter, og skaber 1000 arbejdspladser i landbruget, fødevaresektoren og de tilhørende serviceerhverv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I oktober 2012 skrev 2012 Danish Crown, Tican, L&F, fødevareforbundet NNF og Videncenter for Svineproduktion under på den såkaldte Herning-erklæring, der gav en række forslag til, hvordan udviklingen kan blive vendt.

Erklæringen var samtidig en håndsrækning til fødevareminister Mette Gjerskov (S), men hun har endnu ikke svaret med politiske tiltag eller løsninger, og det frustrerer Nicolaj Nørgaard, der er direktør for Videncenter for Svineproduktion:

- Det er efterhånden lang tid siden, at vi udformede erklæringen. Derfor ville det da være rart, hvis ministeren vil gå i dialog i stedet for at bure sig inde.

En del af forklaringen på de 2.438.152 færre danske slagtesvin i forhold til 2007 ligger ifølge Nicolaj Nørgaard syd for grænsen.

- Tyskland har nogle støtteordninger til svineproduktionen, som vi på nuværende tidspunkt ikke kan matche i Danmark. Den situation gør det mere fordelagtigt at producere smågrise i stedet for slagtesvin i Danmark, og det er en stor del af forklaringen på faldet i antallet af danske slagtesvin, siger Nicolaj Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark er blevet rugemor for specielt de tyske svineproducenter. Den samlede eksport af smågrise er steget fra 3.578.898 i 2007 til en forventet eksport på 9.805.000 smågrise i 2013.

Årsagerne til det drastiske fald i produktionen af slagtesvin er mange. Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet udgav i december 2012 rapporten ”Udviklingen i den primære svineproduktion og i slagteriindustrien”, der gav en del af forklaringen på den igangværende udvikling.

Den nævner blandt andet etableringsomkostningerne som en væsentlig årsag. En slagtesvineproduktion med arbejde til to mand, inklusive køb af jord, koster cirka 75 millioner kroner mod kun 25 millioner kroner ved etablering af en ligeså stor smågriseproduktion.

Derudover gør miljøregler og finansielle begrænsninger det sværere at etablere nye og udvide eksisterende produktionsanlæg til slagtesvin end til smågrise. Udledningen af ammoniak fra stald og gyllelager er således næsten fem gange større fra en slagtesvineproduktion end fra en tilsvarende smågriseproduktion.

Disse udfordringer gør det nærmest umuligt at etablere en stor slagtesvineproduktion i Danmark.