Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Dansk økologi hitter i Sverige

Af mbl - 15. nov. 2016 KL. 12:59

Eksporten af danske øko-varer til svenske butikshylder er fordoblet på fem år.

Salget af økologiske varer buldrer derud af i den svenske dagligvarehandel, hvor de svenske forbrugere har lagt 23 procent mere økologi i indkøbskurven i første halvår af 2016. Og stadig flere af de økologiske varer på svenske butikshylder kommer fra danske virksomheder.

Eksporten af danske øko-varer til Sverige er således fordoblet på fem år - fra 145 millioner kroner i 2009 til 295 millioner kroner i 2014. Alene i 2014 voksede den økologiske eksport til Sverige med hele 42 procent.

- Det er især økologisk frugt og grønt og mejerivarer, der bliver eksporteret til Sverige. Men i takt med den kraftigt stigende efterspørgsel på økologi i Sverige, breder efterspørgslen fra de svenske dagligvarekæder sig også til andre typer danske øko-varer. Så vi forventer helt klart, at den positive udvikling vil fortsætte, siger Helene Birk, markedschef for eksportfremme i Økologisk Landsforening.

Hun står onsdag og torsdag den 16. og 17. november i spidsen for et rekordstort dansk eksportfremstød på den økologiske fødevaremesse, Nordic Organic Food Fair, i Malmø. Her vil 25 danske øko-virksomheder være klar til at vise dansk økologi frem for indkøbere fra hele Norden - hvor økologien generelt er på fremmarch.

- Øko-væksten i de nordiske lande - og i Sverige i særdeleshed - rummer et meget stort eksportpotentiale for danske virksomheder. Indkøberne har i høj grad blikket rettet mod Danmark, når det gælder økologi. Vores position som førende øko-nation med verdens højeste økologiske markedsandel samt den professionalisme, innovation og troværdighed, som de danske øko-virksomheder repræsenterer, vækker stor interesse på de spirende øko-markeder i udlandet, forklarer Helene Birk.

Hun har i løbet af året afholdt møder med en stribe dagligvarekæder og grossister i Sverige, Norge og Finland, der har meldt deres ankomst på den danske fællesstand til Nordic Organic Food Fair.

Et oplagt eksportmarked lige i baghaven

En af de virksomheder, indkøberne kan møde, er Tvedemose Økologi, der producerer friske, økologiske champignon.

- Vi har allerede en fod indenfor i den svenske foodservice-sektor, og vi håber nu, at messen kan bidrage til, at vi også får hul igennem til den svenske dagligvarehandel. Det er et oplagt eksportmarked for os, fordi den økologiske efterspørgsel vokser markant i Sverige, og fordi det jo ligger lige i vores baghave, siger Kirsten Hansen, medejer af Tvedemose Økologi.

Den danske fællesstand på Nordic Organic Food Fair vil være den største stand på hele messen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame