I en to år gammel dokumentar på den store, tyske tv-kanal, ZDF, fremhæves, at dansk svineproduktions antibiotikaforbrug kun er en femtedel af det tyske niveau.

Selv om der er tale om en to år gammel udsendelse, er hovedpointerne alligevel interessante set i lyset af de seneste dages blæst om den danske MRSA-politik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udsendelsen havde titlen "Gefahr aus dem Stall: tödliche Keime, machtlose Politik?"

Det vil sige "Faren i stalden: dødelige bakterier, magtesløs politik?"

Sygehusbakterier

Dokumentaren tager udgangspunkt i, at der i Tyskland årligt dør 15.000 mennesker af infektioner, som formodes at skyldes resistente bakterier, som går under betegnelsen sygehusbakterier - eller MRSA.

Udbredelsen af MRSA-bakterierne kædes sammen med det høje forbrug af antibiotika i tysk svineproduktion. Det tyske antibiotikaforbrug i husdyrproduktionen oplyses i udsendelsen at udgøre 1.700 ton, hvoraf størstedelen bruges i svineproduktionen.

Danmark fremhæves i forhold til Tyskland for sin målrettede indsats gennem mange år for at nedbringe forbruget af antibiotika og dermed at have minimeret risikoen for at udvikle og sprede resistente bakterier som MRSA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Veststat og gult kort

I udsendelsen fortæller eksperter fra det danske fødevareministerium om, hvordan de danske myndigheder har ageret, og der er besøg hos svineproducent Henrik Frandsen fra Skærbæk.

Gennemsigtigheden omkring antibiotikaforbrug i kraft af det offentligt tilgængelige Vetstat samt gul kort-ordningen fremhæves også i udsendelsen.

Det samme gør dyrlægernes månedlige sundhedsbesøg på svinebedrifterne.

- Danmark er et foregangsland, som man bør lære af, når det handler om kampen mod resistente bakterier, som for eksempel MRSA, hedder det i udsendelsen.

Se udsendelsen her