En ny eksporttilladelse var tæt på at blive underskrevet, men sådan gik det alligevel ikke helt.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen forhandlede hele tirsdagen på højeste plan med den kinesiske minister Li Changjiang. Han regerer over det såkaldte AQSIQ, der står for Administration af Kvalitet, Inspektion og Karantæne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AQSIQ har ansvaret for at give eksporttilladelser. Selvom der ikke blev underskrevet nogen aftale, er hun alligevel optimistisk:

- Jeg forventer, at vi snart får åbnet for mere eksport af blandt andet forarbejdede svinekødsprodukter. Kineserne var meget positive, og det er kun små ting, der mangler, siger Eva Kjer Hansen.

Det kan betyde eksport af for eksempel pølser, og det er noget, der får vicepræsidenten i Landbrugsraadet Bent Claudi Lassen til at se glad ud, da det vil betyde en øget indtjening til Danmark.

Hvor stort, tør han ikke sætte tal på, men da Danmark gik lov til at eksportere biprodukter som griseører, -tæer og -tryner direkte til Kina, betød det en øget indtjening på 300 millioner kroner sidste år til dansk landbrug.

I forvejen eksporterer Danmark minkpelse til Kina for 2,6 til 4 milliarder kroner om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop tilladelsen til at eksportere biprodukter kom i stand i forlængelse af den første fælles konference om fødevaresikkerhed, der blev ledet af den tidligere familie- og forbrugerminister Lars Barfoed i 2006.

Her arbejdede den danske delegation på at få tilladelse til at eksportere griseører, -tæer og -tryner direkte til Kina. Det lykkedes i første omgang ikke, men trekvart år senere blev eksporttilladelsen underskrevet, fortæller Marit Hvithamar, konsulent i Landbrugsraadet.

Men ifølge Eva Kjer Hansen kommer der ikke til at gå så lang tid denne gang.

Stor tilslutning

Bent Claudi Lassen er også tilfreds med fødevarekonferencen. Det er kun den anden fælles kinesisk-danske konference om fødevaresikkerhed, der har fundet sted, men alligevel var tilslutningen stor.

- Vi havde regnet med, at der kom 80-90 mennesker, og så kommer der 240. Og det var de rigtige mennesker, der kom, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prominente gæster som ministeren Li Changjiang var til stede foruden en lang række repræsentanter fra andre ministerier, der er involveret i fødevarer og fødevaresikkerhed i Kina.

Desuden var der medlemmer fra brancheorganisationerne inden for mejeri, kød og fjerkræ.

Under selve konferencen viste kineserne stor interesse for det danske kontrolsystem af fødevarer.

Det skal ses i lyset af, at Kina har været plaget af en lang række fødevareskandaler de sidste år. Senest er også fødevarepriserne steget, især svinekødspriserne. Desuden er der kommet en stor købekraftig middelklasse i Kina. Op mod 200 millioner mennesker, regner man med.

Alt sammen noget, der gør det kinesiske marked særdeles attraktivt for dansk landbrug.