MRSA har også spredt sig til dansk kvæg. Det viser den årlige Danmap-rapport, der registrerer udviklingen i resistente bakterier i landbrugets besætninger, mad og mennesker. Det skriver Ingeniøren.

MRSA ST398 kan sprede sig via kontakt mellem inficerede dyr eller genstande og mennesker, der igen kan smitte andre mennesker:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kan give generende infektioner som bylder og børnesår hos ellers raske personer, mens i forvejen syge og svækkede personer kan blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med MRSA. Af samme grund bekæmpes MRSA med hård hånd på hospitaler og i plejesektoren.

Manglende viden ikke en undskyldning

Professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Food forstår ikke, at Fødevareministeren vil afvente et forsøg, der løber frem til næste år, før han vil se på, om der overhovedet skal gøres noget.

Men det ene forsøg vil ikke kunne bruges til at afgøre, hvad der præcis skal gøres, siger Frank Møller Aarestrup.

- Vi vil se på, om det gør en forskel, hvis man holder op med at behandle svinene med cefalosporiner. Men vi har en stærk mistanke om, at der er mindst to andre antibiotika involveret nemlig zink og tetrazyklin, så medmindre dette studie viser, at cefalosporiner er årsag til 90 procent af fremkomsten af MRSA – og det tror jeg langt fra er tilfældet – så skal der flere forsøg til, før vi endeligt kan sige, hvad der er årsag til spredningen. Så hvis Henrik Høegh vil vente, til vi er færdige med at forske, så kommer han til at vente længe, siger han til Ingeniøren.

Derfor er den manglende viden ikke en undskyldning, for at gøre noget nu, mener Frank Møller Aarestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også Minister tøver med handling over for MRSA.

Læs også Lægeforeningen kræver handling mod MRSA.

Hyologisk har desuden et stort tema om MRSA i oktoberudgaven. Bestil abonnement på 76207970 eller www.hyologisk.dk.