Den danske økologi-eksport er næsten fordoblet på fire år. Den positive udvikling står Danmarks fødevareminister og 32 danske virksomheder klar til at bygge videre på, når verdens største økologiske messe ? BioFach ? åbner dørene den 13. februar i den sydtyske by Nürnberg.

Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den danske fællesstand, som Økologisk Landsforening og Bio Aus Dänemark arrangerer, vil virksomhederne præsentere alt fra økologiske mejeriprodukter, æg, kød og kornvarer til drikkevarer, chokolade og veganske produkter over for de mange udenlandske indkøbere på messen. Her dykker over 50.000 internationale beslutningstagere ned i et virvar af øko-varer fra hele verden hen over fire dage.

Midt i vrimlen skiller de danske virksomheder i fællesstanden sig helt klart ud, forklarer Pernille Bundgård, der er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

- Danskerne er dem, der køber flest økologiske varer i verden. 13,3 procent af alle de varer, vi lægger i indkøbskurven, er økologiske. Vi efterspørger også økologi inden for flere og flere varegrupper, og derfor udvikler de danske virksomheder konstant nye, spændende øko-varer, og det har indkøbere fra mange lande fået øje på. Eksportpotentialet er dermed meget stort. Udstillerne på årets BioFach giver et godt billede af den bredde og innovationskraft, der kendetegner dansk økologi, siger Pernille Bundgård.

Flydende fynske forårsnyheder og store eksportambitioner

Drikkevareproducenten Naturfrisk fra Fyn er en af de virksomheder, der er med på BioFach. Naturfrisk deler stand med det økologiske bryggeri Ørbæk. De lancerer to nye lav-alkoholiske øko-øl på messen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forbrugerne kan lide humlesmagen og vil gerne kunne køre bil bagefter. Vi forventer, at det bliver en stor trend. Vores Low Spring er i stil med Ørbæks velkendte Fynsk Forår, og vi laver også en alkoholfri øl af ipa-typen. Det er ikke bare pilsnere med en lav alkohol, men specialøl. Vores eksport er cirka 30 procent og går især til Holland og Sverige. Danmark er et lille land med stor konkurrence på økologien og mange mikrobryggerier, så eksporten er vigtig for os, siger Niels Rømer, medejer af Naturfrisk, og oplyser, at de to øko-specialøl fra foråret sælges i Coop herhjemme, sideløbende med nye varianter af Naturfrisk-sodavand.

Ægpakkeri vil ud i verden

Mejeri- og æggeprodukter er blandt de helt store eksportkategorier for dansk økologi. Nordens største ægpakkeri, DAVA Foods fra Hadsund, er også med på den danske fællesstand. Eksportdirektør Jens Madsen har store forventninger til at lancere en nyudviklet køkkenmaskine. Den gør det muligt for hoteller, caféer og kantiner at lave økologisk røræg på 15 sekunder.

- Som eksportør af æg er det en kæmpe fordel at komme fra Danmark, som er kendt for en høj fødevaresikkerhed. Det betyder, at vi kan konkurrere på kvalitet frem for pris. Vi ser det største potentiale i Tyskland og i Mellem- og Fjernøsten, hvor der er underforsyning af økologiske æg. Vi har allerede eksport til Dubai, og vores salg af æg til supermarkedskæderne Edeka og Bio Company i Berlin-området vokser fint, men vi vil gerne i dialog med flere potentielle kunder, siger Jens Madsen.

Fødevareministeren åbner eksportfremstødet for de danske øko-virksomheder

Den danske innovationskraft har været med til at åbne for, at der blev eksporteret danske øko-varer for næsten tre milliarder kroner i 2017, hvor de seneste tal stammer fra. Eksporten steg med hele 21 procent i forhold til 2016. Den markante vækst står en minister klar til at udbygge, så snart BioFach slår dørene op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) klipper onsdag d. 13. februar klokken 9 den røde snor til den danske fællesstand over. Efter en rundtur på standen deltager han i et rundbordsmøde med repræsentanter fra en del af de danske virksomheder. Mødets helt centrale spørgsmål er: Hvordan kan vi yderligere øge eksporten af økologiske fødevarer?

BioFach finder sted fra 13.-16. februar.