I Danmark er Crocus mest kendt for den grønne kornbelufter, som man kan finde på et væld af bedrifter landet over.

Hvad færre måske ved er, at Crocus, der holder til i Assentoft ved Randers, også producerer en lang række andre maskiner til kornhåndtering og transport. Og det er der en helt særlig grund til.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi eksporterer omkring 90 procent af vores varer, og vi sælger størstedelen til Skandinavien og Tyskland, men vi er eksempelvis også i gang med at sætte et anlæg op i Saudi Arabien, siger Ejvind Møller, der er stifter og direktør i Crocus.

Ejvind Møller startede virksomheden i 1989, og han har en baggrund som ingeniør. I 1992 begyndte Crocus at producere egne maskiner, og i dag laver Crocus blandt andet anlæg, der kan flytte op til 1000 tons korn i timen.

Selvom Crocus eksporterer størstedelen af de maskiner og anlæg, der produceres i Assentoft, så skyldes det faktisk ikke en intensiv salgsindsats i udlandet.

- Vi har faktisk ikke en sælger, der fokuserer på eksport, men vores produkter taler for sig selv. Vi har eksporteret i mange år, og på den måde går det jo fra mund til mund, siger Ejvind Møller og fortsætter:

- Vi laver heavy duty-maskiner, som er solide, hvor prisen er konkurrencedygtig, og det er noget, der betyder meget i udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Producerer selv

På fabrikken i Assentoft arbejder omkring 40 personer med alt fra produktion til regnskab i de godt 6000 kvadratmeter under tag.

I produktionen fremstiller Crocus en lang række maskiner - og som nævnt er den grønne kornbelufter nok virksomhedens mest kendte produkt i Danmark.

- Det er virkelig et produkt, som folk kender. Jeg vil tro, at der for tiden er 5000 af vores kornbeluftere i gang i Danmark, forklarer Ejvind Møller.

På den store tyske landbrugsmesse Agritechnica deltager Crocus, og her plejer virksomheden de udenlandske kontakter.

- Vi har heldigvis så godt et navn, at vi tit oplever, at folk selv tager kontakt til os. Det vi sælger er dog så stort, at der jo ikke er tale om impulskøb fra kunderne. Derfor kræver det kontakt gennem længere tid, før handlen kommer i hus, siger Lars Christensen, der er salgsingeniør hos Crocus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salg til DDR

Det er ikke noget nyt for Crocus at sende størstedelen af varerne til udlandet.

- Da jeg startede virksomheden, solgte jeg en del til det gamle DDR omkring murens fald. Størstedelen af virksomhedens omsætning lå dernede, og på den måde var vi allerede godt i gang, da muren faldt, og vi var der, før alle andre, forklarer Ejvind Møller.

I 1998 gjorde Crocus sin indtog i Baltikum.

- Baltikum har været et vigtigt område for os, hvor vi har leveret til en række store projekter, siger Ejvind Møller, der understreger, at der såmænd også er Crocus-anlæg i Danmark.

- Lige for nylig blev jeg kontaktet af en landmand, der købte et af vores anlæg for 18 år siden. Han har en række ejendomme med forskellige anlæg, og nu vil han så have et nyt fra os, fordi han har været så tilfreds med det gamle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Crocus har faktisk også besluttet at øge indsatsen for at sælge flere anlæg i Danmark:

- De næste par år vil vi fortsætte med at udvikle vores produkter, så vi kan opnå en endnu højere kapacitet. Det håber jeg, at folk vil få øjnene op for, siger Ejvind Møller.