Torsdag

11. februar 2016

0 m/s Nord / nordvest
Nord / nordvest
6 °C Mest skyet
Mest skyet

Danmarks største landbrug sænker omkostningerne

På en kæmpeauktion til juni kommer godt hundrede maskiner og traktorer fra Frijsenborg og Wedellsborg under hammeren

- På Frijsenborg og Wedellsborg gennemfører vi for tiden en omfattende rationalisering for at minimere omkostningerne.

- På længere sigt forventer vi ikke, at indtægten ved planteavl vil stige, ligesom støtten fra EU-systemet hænger i en tynd tråd. Derfor er vi nødt til at tilpasse os.

- Vi kunne måske producere noget andet end det, vi producerer nu. Men jeg har svært ved at på øje på hvad, fortæller driftsleder Lars Rasmussen til MaskinBladet.

Der bliver imidlertid ikke kun rationaliseret for at få større maskiner, men også for at spare nogle hænder.

- På Frijsenborg og Wedellsborg arbejder der nu 21 mand, men vi forventer at kunne spare de syv. Derved regner vi med at kunne reducere omkostningerne med 700-800 kr/ha, når der samtidig tages hensyn til afskrivninger og vognmandskørsel.

- Med til historien hører, at vi har udliciteret optagningen af sukkerroer på Wedellsborg og transporten over større afstande, siger Lars Rasmussen.

Slanker maskinparken

Tilsammen udgør Frijsenborg og Wedellsborg det største landbrug i landet. 3250 ha drives med vinterhvede, vårbyg og vinterbyg, vinterraps, ærter, rajgræs, rødsvingel m.m. samt sukkerroer på Wedellsborg og slagtekyllinger på Frijsenborg.

Indtil nu er landbruget blevet drevet med 18 130-200 HK New Holland traktorer, seks 24 fods New Holland mejetærskere, to syvfurede Kuhn og Lemken plove plus en del flere maskiner.

Nye maskiner er købt

På kæmpeauktionen på Jernit ved Hammel den 9. juni kommer næsten alle maskinerne under hammeren.

-Vi forestår selv auktionen, vi er jo vant til at der kommer mange mennesker, når der er slotskoncerter og åbent hus arrangementer på Frijsenborg.

- Vi har hyret en professionel auktionarius fra Hobro til at svinge hammeren, og går ud fra, at han sælger en maskine i minuttet, påpeger Lars Rasmussen.

Kun en mejetærsker

Fem af de seks mejetærskere er allerede solgt, da juni er et skidt tidspunkt at sælge mejetærskere på. Det er for tæt mod høst.

Undtagelsen er den sjette mejetærsker, som der altså kan bydes på under auktionen. På adressen www.frijsenborg.dk er der i øvrigt en liste over alle maskinerne, der kommer under hammeren.

De fleste nye traktorer og maskiner blev købt sidste efterår. Indkøbet bestod af ti nye traktorer, to Claas bæltetraktorer på 410 HK og otte Case IH almindelige traktorer, fire på 300 HK og fire på 170 HK, samt fire Claas 30 fods Lexion 480 mejetærskere.

Derudover er der købt en ni meter Horsch kombisåmaskine med udstyr til flydende ammoniak, som er en maskine, der er velegnet til reduceret jordbearbejdning, en 12-furet Kuhn plov, to Metsjö treakslede kornvogne og to Horsch sneglevogne. De sidste rummer femten tons, og de kan aflæsses på mindre end to minutter og skal køre korn fra mejetærskeren til vognmanden.

Lars Rasmussen har handlet med flere maskinhandlere, fx Stroco i Hammel, S.P. Maskiner i Odder og Traktor- og Høstspecialisten i Hinnerup. Da ingen af maskinhandlerne skulle tage brugt i bytte, var det let at sammenligne priserne.

Frijsenborg udnytter pladsen

Det kan godt ske, at nogle af gæsterne til auktionen undrer sig over den hektiske aktivitet, der foregår i nogle af laderne, men det er der en forklaring på.

Efter tørring lægges kornet på gulv i lagrene, og i løbet af efteråret - i takt med leveringen af kornet - frigøres der masser af plads. Den udlejer Lars Rasmussen til firmaer, der har brug for meget plads, fx Danske Trælastkompagni, der importer møbler med skib fra Fjernøsten i containere.

Containerne køres til Jernit og tømmes, hvorefter medarbejderne fordeler møblerne til Bauhaus og Silvan byggemarkederne. Aarhus Oliefabrik lejer også plads på Jernit til opbevaring af sheanødder.

Svarer altid ja

-Opgaverne er meget varierende, men løses af gårdens faste medarbejdere.

- Jeg har den regel, at hvis der ringer en og spørger, om vi har plads til at opbevare et eller andet et stykke tid, så er svaret altid ja.

- Og har vi ikke plads nok her, lejer vi den ude i byen, fortæller Lars Rasmussen.

Kommentarer

Debatten på maskinbladet.dk er fri, men hold venligst en sober tone og undlad personangreb.
Gå efter bolden - ikke efter manden.
Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes af redaktionen.
Læs denne artikel på dit foretrukne medie

Maskinbladet udkommer på alle platforme og medier
  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Nyhedsbrev
  • Print

Hent vores app til din tablet eller smartphone i App Store, Google Play eller Windows Phone Market, under navnet "Maskinbladet".


Dagens mest læste


Udvalgte artikler

Godt humør i Ringe

Godt humør i Ringe

10.02.16 | 08:20 | ?

Ringe Maskinforretning havde et godt besøgt åbent hus med stor interesse, og besøg af Joan Ørting.

7.000 JCB-maskiner fra Nicolaisen & Larsen

7.000 JCB-maskiner fra Nicolaisen & Larsen

09.02.16 | 15:32 | ?

VAM A/S har igen udvidet med syv nye JCB maskiner fra Nicolaisen & Larsen A/S. Den ene af de nye maskiner var JCB nr. 7.000 leveret af Nicolaisen & Larsen til en dansk kunde.

Stor konkursramt bedrift til salg

Stor konkursramt bedrift til salg

09.02.16 | 14:28 | ?

En af landets største svinebedrifter er sat til salg efter konkurs. Det skriver Finans.dk.

2015 var et stabilt år for Lemken

2015 var et stabilt år for Lemken

09.02.16 | 14:24 | ?

Lemken kom godt igennem 2015 med 13.370 producerede og solgte redskaber, samt et overskud, som kun var 4,7 procent under 2014.

Udvikling af virksomheden kræver nye ledelseskompetencer

Udvikling af virksomheden kræver nye ledelseskompetencer

09.02.16 | 13:42 | ?

Sker der forandringer i din virksomhed eller strategi skal ledelse og kompetencer også udvikles.