Mens andre EU-lande som Italien har lukket for import af en række japanske fødevarer på grund af risiko for strålingsfare, mener Danmarks fødevareminister Henrik Høegh (V), at det vil være en "unødvendigt uvenlig handling", så længe der ikke er fundet varer ved de europæiske grænser, som faktisk er bestrålede.

- Jeg vil orientere mig, om det her blot er en nedladende gestus over for en ven i nøden, siger fødevareministeren, der understreger, at den danske import af japanske fødevarer er nærmest ikke-eksisterende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU's sundhedskommissær John Dalli overvåger situationen og kan oplyse, at høsten er indstillet i de jordskælvsramte områder, hvor der hersker totalt kaos. Samtidig har EU-kommissæren sat det europæiske fødevaresikkerhedsberedskab i værk, så både madvarer og dyrefoder fra Japan bliver kontrolleret og resultaterne indberettet til landenes fælles advarselssystem.

Derudover har de japanske myndigheder fra i dag iværksat systematiske tjek af korn, mælk, grøntsager, kød og æg, inden de skibes ud.

- Man holder øje med det, men man er overbevist om, at det kommer til at gå den anden vej i løbet af kort tid, siger Henrik Høegh og hentyder til den fødevaremangel, der har ramt mange steder i landet.

I hele EU blev der kun importeret 9.000 tons frugt og grønt fra Japan i 2010.