Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Danmark skal være bioøkonomisk vækstcenter

Af mbl - 10. aug. 2017 KL. 11:59

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fornyr Det Nationale Bioøkonomipanel.

Rødkløver til behandling af knogleskørhed - og insekter, som erstatter soja.

Det er eksempler på, hvordan Danmark kan producere ny biomasse til flere bæredygtige produkter, som vi skal have flere af. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen genstarter nu det Det Nationale Bioøkonomipanel, som skal komme med indspil til regeringen, der styrker vækst og beskæftigelse og samtidig gavner miljø og klima. Det Nationale Bioøkonomipanel blev nedsat i 2013 og evalueret i 2016. Nu genstartes panelet med et styrket erhvervsfokus.

Protein på nye måder

Det Nationale Bioøkonomipanel kommer til at bestå af virksomheder, forskere og organisationer. I første omgang skal panelet se på nye værdikæder for proteiner. Her kan nogle anbefalinger være, hvordan tang, muslinger, græs og insekter kan erstatte nogle af de proteiner, vi typisk bruger i dag - og om nye måder, at bruge proteiner til forskellige produkter - bl.a. fødevareingredienser.

- Europa har et kæmpe underskud af protein. Der er et stort potentiale for Danmark i at blive bedre til at producere proteiner. Både til dyrefoder og som fødevareingrediens. Vi importerer f.eks. store mængder soja for at opretholde vores fødevareproduktion. Hvis vi kan udvikle nye værdikæder for protein, er det meget interessant både økonomisk og miljømæssigt. Panelet skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan vi får mest ud af det kæmpe potentiale, der er i Danmark for produktion af biomasse, siger Esben Lunde Larsen.

Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi er den 7. juni 2017 kommet med deres anbefalinger til regeringen. Heraf indgår tre anbefalinger, der handler om at fremme bioøkonomi. Opgaven for det nye panel bliver at fastholde fokus på bioøkonomi og være med til at pege på de vækst- og eksportpotentialer, der samtidig kan medvirke til at løse en række miljø- og klimaudfordringer.

- Frem mod 2050 ventes efterspørgslen på kød at stige med næsten 73 procent, og det betyder kraftigt stigende efterspørgsel på protein og proteinfoder. Danske virksomheder er gode til at producere protein og gode til at bruge det til en lang række formål - herunder foder og produktion af fødevareingredienser. Ved at udnytte protein på nye måder kan vi være med til at løse globale udfordringer og samtidig skabe vækst og arbejdspladser i Danmark, siger formand for Det Nationale Bioøkonomipanel, Asbjørn Børsting, direktør for Dansk Korn & Foder (DAKOFO).

Paneldeltagerne er:

Formand Asbjørn Børsting, Direktør, DAKOFO

Uffe Jørgensen, Leder af Center for Cirkulær Bioøkonomi, AU

Bo Jellesmark Thorsen, Institutleder IFRO, KU

Ib Johannsen, Lektor Institut for Ingeniørvidenskab, AU

Anne Maria Hansen, Innovationsdirektør, Teknologisk Institut

Henrik Wenzel, Professor, SDU

Trine Aabo Andersen, Chef for Bioøkonomi, CAPNOVA

Charlotte Thy, Senior Sustainability Manager, Danish Crown

Michael Persson, Sekretariatsleder, DI Bioenergi

Claus Crone Fuglsang, Senior Vice President, Novozymes

Stine Leth Rasmussen, Afdelingschef, Dansk Energi

Lene Lange, Professor, DTU

Lars Visbech Sørensen, Direktør, Agro Business Park

Niels Henriksen, Senior Advisor, DONG Energy

Katherine Richardson, Professor, Københavns Universitet

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame