I mange år var Danmark det eneste land, som brugte behandlingshyppighed (BH) til beregning af pesticidforbruget i landbruget.

I de seneste år er en række andre lande dog også startet på at beregne pesticidforbrug på denne måde. Dette gør, at vi nu bedre kan sammenligne forbruget i specifikke landbrugsafgrøder landene imellem.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Store forskelle i landenes forbrug

I et EU-projekt (ENDURE) med mange forskere og rådgivere fra forskellige lande har en af aktiviteterne fokuseret på sammenligning af pesticidforbruget.

En sammenligning af pesticidforbruget i hvede i henholdsvis Tyskland, Frankrig, England og Danmark viser, at der er store forskelle i forbruget af pesticider i  de fire lande. Konkret fremgår det, at Danmarks forbrug er meget lavere end de andre landes, mens England er det land, som har det højeste forbrug.

Baggrunden for de store forskelle kan ikke specifikt forklares, men flere elementer kan uden tvivl spille ind på det større forbrug. Der er dog en række tendenser fra de enkelte lande, som er med til at forklare forskellene. Forhold som Lise Nistrup Jørgensen beskriver mere dataljeret i oktoberudgaven af Agrologisk.  

Her nævner hun blandt andet:

* Kraftigere angreb af skadegørere

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Forskelle i klimatiske forhold

* Mere fokus på bruttoudbytte end nettoudbytte

* Ingen politiske handlingsplaner, som sætter fokus på at reducere pesticidindsats

* Mere firmabaseret rådgivning i udlandet

Begrunder det med store merudbytter

Men de udenlandske kollegaer kommenterer også deres forbrug ved at pointere, at de har meget store gennemsnitlige merudbytter for svampebekæmpelse i hvede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

England og Frankrig har de senere år haft merudbytter omkring 20 til 25 hkg pr. hektar, især som følge af meget høje angreb af septoria. Dette betyder, at man som udgangspunkt er meget bekymret for udbyttetab og derfor ofte sprøjter tre til fire gange pr. sæson med fungicider.

I Danmark varierer merudbyttet for svampesprøjtning i hvede typisk imellem fem og 15 hkg pr. hektar, hvilket viser, at vi har mindre omfattende problemer med sygdomme end for eksempel englænderne og derfor også kan bruge færre fungicider. Det bør desuden bemærkes, at der inden for de store lande er store forskelle mellem forskellige regioner. I Sydfrankrig sprøjter man for eksempel meget mindre med fungicider end i Nordfrankrig, ligeledes på grund af mindre omfattende sygdomsangreb.

Læs hele artiklen i oktoberudgaven af Agrologisk, som udkommer 8. oktober.