Indholdet i de danske landmænds lønningsposer faldt med 7,7 procent i 2009, lyder de første prognoser fra EU's statistiske kontor, Eurostat. Men ser man på udviklingen siden basisåret 2005, er realindkomsten pr. medarbejder i landbruget faldet med knap 54 procent herhjemme. Det højeste fald i hele unionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På EU-plan i 2009 ligger andre lande dog dårligere. I gennemsnit falder indkomsten blandt de 27 lande med 12,2 procent i forhold til 2008. Værst ser det ud i Ungarn, der får barberet 35 procent af realindtægterne i forhold til året før.

Lønnedgangen skyldes ifølge Eurostat faldet i priserne i løbet af året på en lang række landbrugsprodukter, især korn og mælk.

- Det er tydeligt, at den økonomiske krise har haft meget alvorlig indvirken på vores landmænd med lavere efterspørgsel og højere produktionsomkostninger, sagde den danske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel, da tallene blev offentliggjort.

Hun brugte samtidig lejligheden til at slå et slag for EU's landbrugspolitik.

- Situationen understreger mere end nogensinde behovet for en stærk, moderne og effektiv fælles landbrugspolitik, sagde kommissæren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De direkte udbetalinger giver et grundlæggende indkomstniveau for bønderne, der skærmer dem mod prisfluktuationer, sagde Mariann Fischer Boel.

Landbrugets europæiske paraplyorganisation COPA-COGECA kalder situationen uacceptabel.

- Landmænd over hele EU har været i dyb krise i alle landbrugssektorer i år, sagde formand for COPA, Padraig Walshe. Han opfordrer EU-Kommissionen til at bruge alle mulige støtteværktøjer, de er i besiddelse af for at understøtte erhvervet.