Et nyt projekt på tværs af EU tager nu kampen op mod PRRS, som er den virussygdom hos svin, der har størst konsekvenser på verdensplan - inklusiv Danmark. Den giver enorme økonomiske tab og rammer dyrevelfærden hårdt, og nye endnu mere sygdomsfremkaldende strenge er endda i fremgang.

Sygdommen medfører blandt andet aborter hos søer og høj dødelighed blandt smågrise, og der bliver desuden brugt store mængder antibiotika på at behandle PRRS-associerede vejrtrækningsproblemer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Professor Lars Erik Larsen fra Sektion for Virologi ved DTU Veterinærinstituttet leder den danske deltagelse i projektet, som består i at etablere et overvågningscenter, som skal kortlægge hvilke typer af PRRS, der bliver fundet ved udbrud i Europa. Dette skal blandt andet ske ved hjælp af en ny hurtig sekventeringsmetode, der er blevet udviklet på DTU Veterinærinstituttet.

- Ved at sætte sådan en overvågning op forventer vi at få et klart billede af hvilke meget smitsomme og sygdomsfremkaldende strenge af PRRS, der er til stede i Europa, samt hvordan udviklingen er blandt dem, siger Lars Erik Larsen og fortsætter:

- Det vil give os en masse viden, som vi blandt andet kan bruge til at optimere vores diagnostik, udvikle vacciner og målrette bekæmpelsen af PRRS.

Udover DTU Veterinærinstituttet deltager også ekspertenheder fra England, Schweiz, Frankrig og Belgien i projektet.

De øvrige lande skal blandt andet sikre bedre forståelse af, hvad der foregår under infektion med PRRS og ikke mindst udvikle vacciner mod sygdommen. Der vil i 2015 blive afholdt en international PRRS-kongres i Belgien, hvor de seneste resultater vil blive præsenteret.