Svineavlere i Danish Genetics understreger, at Fødevarestyrelsens er kommet med en meget klar afgørelse om, at Landbrug & Fødevarer skal udstede stamtavler til gruppen bag Danish Genetics. Og gruppens konkluderer, at Landbrug & Fødevarer ikke overholder lovgivningen i forhold til DanAvl-problematikken.

- Det fremgår klart af det påbud, Fødevarestyrelsen netop har givet L&F i forbindelse med, at organisationen har nægtet at udstede stamtavler og at registerføre avlssvin fra gruppen af de opsagte avlere og opformeringsbesætninger - selv om den gældende bekendtgørelse tydeligt fastlægger dette, siger advokat Joan Vollertsen på vegne af gruppen bag Danish Genetics.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L&F kan ikke stambogsføre

- Den måde, L&F agerer på lige nu, er ulovlig. Det fremgår ligeledes af loven, at når det gælder racerene avlssvin, kan erhvervsvirksomheder ikke være autoriseret stambogsfører - og det siger Fødevarestyrelsen nu også, siger Joan Vollertsen.

Hun påpeger, at Danish Genetics netop er dannet som følge af, at avlerne, opformeringsbesætningerne og omsætterne i gruppen blev opsagt af L&F, da de ikke kunne tiltræde det nye monopolistiske DanAvl. Her skulle blandt andet avlerne og opformeringsbesætningerne overgå til licensproduktion uden indflydelse på den kommercielle forretningsdel.

Styrelse giver klagere medhold

Fødevarestyrelsen har reageret på en henvendelse fra en række svineavlere i Danish Genetics, der mener, at L&F's administration af stambogsføring og registerføring samt udstedelse af stamtavler og afstamningscertifikater ikke er i overensstemmelse med reglerne for racerene avlssvin og hybridavlssvin. L&F har nægtet at indføre avlssvin fra avlere og opformeringsbesætninger i DanishGenetics i stambogen/registeret for racerne Dansk Landrace, Dansk Yorkshire og Dansk Duroc.

Styrelsen giver klagerne ret og har påbudt L&F straks at sikre, at alle avlssvin, der lever op til reglerne, skal indføres i stambogen eller i registeret, Og at der på begæring skal udstedes stamtavler og afstamningscertifikater.

- L&F skal således fremover udstede og indføre avlssvin fra avlere og opformeringsbesætninger i Danish Genetics i stambogen for Dansk Landrace, Dansk Yorkshire og Dansk Duroc, siger advokat Joan Vollertsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begrænsning af konkurrence

Direktør for Breeders of Denmark, Jan Lembke-Jensen, er tilfreds med, at myndighederne endnu en gang giver L&F en klar melding om, at den måde, organisationen agerer på, ikke er i overensstemmelse med lovgivningen:

- Det her er igen et tydeligt eksempel på, at L&F prøver at begrænse den frie konkurrence over for de L&F-opsagte avls- og opformeringsbesætninger. Det er derfor under al kritik, at Erik Larsen, formand for L&F Svineproduktion, kan få lov til at sige i landbrugspressen, at det her ikke handler om jura men om moral, når afgørelsen tydeligt dokumenterer, at det endnu engang er L&F, der ikke overholder loven, siger Jan Lembke-Jensen.

- Vi ser frem til at kunne fortsætte etableringen af Danish Genetics, som er og bliver til gavn for de danske svineproducenter i form af øget konkurrence på udvikling og salg af svinegenetik i verdensklasse, fortæller Breeders-direktøren.