Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Danish Agro fortsætter kursen

Af Rasmus Dalsgaard - 7. feb. 2018 KL. 20:00

Danish Agro-koncernen fortsætter de seneste års positive udvikling og har opfyldt alle sine finansielle mål i 2017. Overskuddet før skat blev 613 millioner kroner.

Med et overskud før skat og minoritetsinteresser på 613 millioner kroner har Danish Agro-koncernen også i 2017 opnået et resultat, som ledelsen betegner som tilfredsstillende.

Overskuddet er på samme niveau som sidste års resultat, og samtidig styrkes de centrale nøgletal yderligere - helt som det var målsætningen.

- 2017 har været et godt og succesfuldt år for Danish Agro koncernen, som til fulde har levet op til de fastlagte finansielle mål, siger koncernchef Henning Haahr, Danish Agro.

Derfor udbetales også de vedtægtsbestemte maksimale 10 procent af overskuddet til Danish Agros ejere i forhold til deres samhandel med Danish Agro.

Det giver en samlet udbetaling til Danish Agro-ejerne på i alt 31 millioner kroner, da skat og minoritetsandele levner 314 millioner på Danish Agros egen bundlinje.

Øget soliditet

Omsætningen i 2017 var på 31,5 milliarder kroner, hvilket er på niveau med omsætningen året før. En sen høst og prisudvikling i varepriser har betydet et fald i grovvareomsætningen, men samtidig påvirkes omsætningen positivt af øgede aktiviteter inden for maskindivisionen.

Koncernens egenkapital er øget med 479 millioner kroner fra 4,416 milliarder kroner til 4,895 milliarder kroner. Over de seneste fem år er koncernens egenkapital øget med 2,8 milliarder kroner.

- Udviklingen følger Danish Agro-koncernens fokus på stærke nøgletal samt værdiskabelse til ejerne. Det er derfor også positivt, at koncernens soliditet er øget til 31,4 procent i lyset af de strukturelle opkøb i både Tyskland, Sverige og inden for maskindivisionen i de seneste år.

Sunde nøgletal

Det er da også en tilfreds Henning Haahr, der kan aflægge sit første årsregnskab som koncernchef.

- Vi er meget tilfredse med årets regnskab i Danish Agro koncernen, som er et resultat af den strategi vi har fulgt gennem en årrække. Forudsætningen for koncernens vækst har i alle årene været sunde finansielle nøgletal. Fra 2011 til 2017 har koncernen fordoblet sin størrelse. I samme periode har vi formået, at øge vores soliditet fra 22,7 procent til 31,4 procent. Det er vi rigtig godt tilfredse med, siger Henning Haahr, som tilføjer, at det er målet at nå en soliditet i niveauet 35 procent.

Ifølge Henning Haahr har Danish Agro-koncernen et mål om at bevare relativ størrelse over for konkurrenter og leverandører, og den langsigtede vækststrategi fortsætter derfor i årene, der kommer.

Styrket position

Generelt har fokus i Danish Agro koncernen i 2017 været på konsolidering, hvor effektivitet og udnyttelse af synergier på tværs af lande- og selskabsgrænser har været i fokus.

- Derudover har Danish Agro koncernen styrket sin internationale position. I Finland blev grovvarevirksomheden Eepee opkøbt, så koncernen nu er blevet en endnu stærkere samarbejdspartner for de finske landmænd i den vestlige del af Finland. I Sverige blev grovvarevirksomheden VärmLant AB opkøbt af Swedish Agro, som nu kan brede sine produkter og ydelser ud til flere svenske landmænd, fortæller Henning Haahr.

Han fremhæver også Vilomix, som i 2017 udvidede sine aktiviteter i Polen, hvor premix og vitaminselskabet Blattin Polska blev opkøbt.

- I food-divisionen gik rugerikoncernen DanHatch ind i Frankrig og overtog rugerivirksomheden Goasduff sammen med en Belgisk partner, siger Henning Haahr.

Maskiner udvikler sig

Især Danish Agro-koncernens aktiviteter inden for maskinhandel har udviklet sig betydeligt i 2017, hvor omsætningen steg til 2,6 milliarder kroner.

- Med opkøbet af distributionsselskabet LMB Danmark A/S (nu Danish Agro Machinery A/S), seks maskinforretninger i Danmark samt investering i Konekesko-maskinselskaberne i Estland, Letland og Litauen i 2017 står Danish Agro nu stærkt på de skandinaviske og baltiske markeder. Samtidig har der været fokus på videreudvikling og opbygning af aktiviteterne i Norge og Sverige. Vi er stolte over, at vi har formået at udbygge og udvikle vores position på markedet for landbrugsmaskiner på så kort tid, samtidig med, at vi realiserer et flot driftsresultat på 41 millioner kroner i maskindivisionen, siger Henning Haahr.

Tilfreds formand

Bestyrelsesformand i Danish Agro, Jørgen H. Mikkelsen, er sammen med bestyrelsen meget tilfreds med de mål, som Danish Agro-koncernen har realiseret i 2017:

- Det er en stor glæde at se, hvordan vi som landmænd dagligt høster frugterne af den vækst og internationalisering, vores koncern gennemlever. Derudover er det en fornøjelse at se, hvordan vi er kommet i mål med koncernens lederskifte i 2017. Henning Haahr formår på en god måde, at udvikle koncernen med udgangspunkt i den strategiske retning, der er fulgt gennem en række år. Det er meget positivt, siger Jørgen H. Mikkelsen.

- Det glæder mig også, at vi på grund af det gode resultat igen i år kan tilgodese vores medlemmer gennem overskudsudlodning. Det er et naturligt mål for os som andelsselskab, at vi er i stand til at præmiere vores medlemmer, når de økonomiske forudsætninger er til stede, siger han.

Konsolidering i 2018

Danish Agro-koncernen vil også i 2018 stræbe efter stærke finansielle nøgletal.

Den eksisterende forretning har primær fokus, og der skal, ifølge Henning Haahr, trækkes maksimale synergier ud af de eksisterende aktiviteter, så den samlede markedsstyrke bliver udviklet.

- Det vil sige, at 2018 bliver et konsolideringsår uden de store akkvisitioner, siger han.

Han peger videre på, at der inden for grovvareaktiviteterne i både Danmark og internationalt vil være fokus på, at sikre at Danish Agro fortsat er en konkurrencedygtig partner for landmanden.

- Vi skal følge udviklingen i primærlandbruget og være effektive, udnytte flere synergier på tværs af selskaber samt tilbyde den viden og service, som landmanden efterspørger. Inden for maskinhandel skal vi i 2018 sikre fremgang i de økonomiske resultater samtidig med, at vi får bygget en effektiv struktur op, siger Henning Haahr.

Globalt vitaminmarked

- Det er koncernens langsigtede mål, at gøre vores premix- og vitaminaktiviteter til en mere global forretning. Fokus i 2018 bliver derfor også at analysere mulighederne for fremtidig vækst på de internationale markeder. For vores fødevareselskaber vil fokus være på integration og udnyttelse af synergier i den eksisterende forretning, herunder integration af opkøbte aktiviteter samt effektivitet i driften, siger Henning Haahr.

Danish Agro Koncernen beskæftiger cirka 5.000 medarbejdere og forventer i 2018 en omsætning i niveauet omkring 33 milliarder kroner.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame