For et år siden blev det første spadestik taget til Danespos nye hovedkontor og forædlingsstation i Give, og indvielsen blev fejret den 22. januar 2019 med deltagelse af forretningspartnere og medarbejdere, skriver Danespo i en pressmeddelelse.

Det nye kartoffelcenter ligger i et nyt erhvervsområde i Give og består af en kontorbygning på 1000 kvadratmeter, forædlingsfaciliteter på 2000 kvadratmeter og et væksthus på 1500 kvadratmeter, der er placeret på en to hektar stor grund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knap 200 gæster var mødt fra ind- og udland for at tage de nye faciliteter i øjesyn, og borgmester i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen, havde rosende ord til det nye kartoffeldomicil:

-Danespo er et godt eksempel på den type af virksomheder, vi gerne vil have til kommunen. I er en del af fødevaresektoren, der står for 20 pct. af arbejdspladserne i kommunen, og I kombinerer et højt vidensniveau med en effektiv produktion, sagde borgmesteren.

Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer roste Danespos vision om at være en førende aktør inden for udviklingen af lægge- og spisekartofler:

-Det er positivt, at der bliver investeret i forædling af kartofler i Danmark. Danespo skaber mange jobs og eksportkroner, og hver dansker konsumerer 40-50 kg kartofler om året. Vi har en vigtig opgave i at sørge for, at kartoffelbranchen også fremover har de fornødne rammebetingelser, sagde Flemming Nør-Pedersen.

- Med denne investering bidrager Danespo til udviklingen af den danske fødevareklynge ved at udvide vores F&U-aktiviteter her i Danmark og investere i værditilvækst og knowhow til landbruget. Det vil gavne den danske kartoffelproduktion inden for de kommende år, sagde Jens Holstborg, adm. direktør i Danespo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Formålet med vores nye faciliteter er at sikre den fortsatte udvikling og forædling af nye kartoffelsorter til verdensmarkedet. Det er vigtigt, at vi fortsat har et stærkt fokus på de nye sorter, der er hjørnestenen i vores forretningsudvikling. Vi er en global aktør, og vi skal være på forkant med vores udvikling, så vi kan sikre vores konkurrenceevne både i Danmark og resten af verden, sagde Jens Holstborg.

- Kravene til moderne planteforædling inkluderer udviklingen af nye laboratorieteknikker, der kan lette og fremskynde udvælgelsen af nye kartoffelsorter. Vores nye forædlingsstation vil støtte de grundlæggende aktiviteter på bioteknologi-området, som vi kører sammen med universiteterne og to hovedaktionærer DLF og Desprez.