Klima-, Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) har givet svar til Claus Hansen efter dennes påpegning af, at brugen af ukrudtsbrændere er rent miljøsvineri, og at man i stedet bør bruge Roundup til bekæmpelse af ukrudt på veje, i haver og andre steder, hvor der er brug for det.

Svaret til Claus Hansen, der er biolog og tidligere ansat i Miljøministeriet, er skrevet på ministerens vegne, og af svaret fremgår det, at "de steder, hvor brugbare og bæredygtige alternativer findes, bør man i videst mulig omfang fravælge fossile brændsler".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal dog ikke være for enhver pris, og det er nødvendigt at lave en grundig konsekvensanalyse af et virkemiddel, inden man ruller det ud. Der tænkes her både på de økonomiske og de miljømæssige konsekvenser, lyder budskabet.

Begrænset udledning

Af svaret fremgår det, at nedbringelse af brugen af gas til ukrudtsafbrænding ikke har været analyseret for miljømæssige eller økonomiske konsekvenser, og at Energistyrelsen og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet derfor ikke har belæg for at komme med anbefalinger for eller imod ukrudtsafbrænding.

- Indtil videre er det dog vurderingen, at størrelsesordenen på udledningerne fra denne aktivitet er begrænset, lyder svaret til Claus Hansen.

Pinligt svar fra ministeriet

Det svar er Claus Hansen ikke imponeret af, og han kalder svaret for en gang lirum-larum.

- Det er især pinligt i lyset af ministerens egne udmeldinger om, at selv små bidrag er af betydning. Det er selvfølgelig også en stor fejl - og stærkt kritisabelt - at man ikke har lavet disse analyser. Når man ikke har lavet analyserne, kan man naturligvis ikke sige noget om størrelsesordenen og slet ikke vurdere, at udledningen er begrænset. Men det er sædvanlig praksis, at man gemmer sig bag udtryk som "er det dog vurderingen?, siger Claus Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker aktindsigt

Han anmoder på den baggrund om at få del i de oplysninger, der ligger til grund for vurderingen ? altså aktindsigt i relevante notater og andre dokumenter.

- Ministerens ord, om at selv små bidrag har betydning, klinger i den grad hult. Alternativet Roundup er desuden voldsomt meget billigere. Det viser sagen fra Holbæk, hvor man forventer at spare omkring en million kroner årligt ved blot at øge brugen af Roundup fra 10 liter til 60 liter. Og Roundup er langt mere bæredygtigt, da der ikke kan dokumenteres negative miljømæssige konsekvenser. Udledning af CO2 er - selv i små bidrag for nu at bruge mnisterens ord - ikke bæredygtigt, slutter Claus Hansen.