Med en omsætning i 2017-regnskabet på 3,76 milliarder euro, fik Claas en tydelig omsætningsfremgang på 3,6 procent.

Samtidig blev overskuddet før skat næsten fordoblet fra 93,5 til 184 millioner euro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omsætningsfremgangen er blandt andet positivt påvirket af en rekordomsætning i Østeuropa.

- Vi har været i stand til at vækste i et stabilt marked for landbrugsmaskiner og samtidig forbedre vores lønsomhed, siger Claas-topchef Hermann Lohbeck.

Boost i Østeuropa

Hermann Lohbeck peger på, at fremgangen har fået et betydeligt boost som følge af en god høst i Østeuropa, hvilket gav en mærkbart forøget efterspørgsel efter moderne landbrugsteknologi.

Claas konstaterer, at der i 2017 har været vækst på det globale marked for professionel landbrugsteknologi. Og Claas har da også indkasseret mærkbar fremgang både Østeuropa og Sydamerika, hvorimod billedet har været mere blandet i resten af Europa og på andre kontinenter.

- Der var kun en smule forbedret afsætning for Claas i Tyskland, hvorimod salget i Frankrig faldt markant, hvilket dog forklares med afskaffelsen af en særlig skatterabat for landmænd, oplyser Hermann Lohbeck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også store markeder som USA og Kina tegnede sig for et yderligere fald i salget.

R&D

Claas har fortsat et betydeligt fokus på forskning og udvikling og har i det seneste regnskabsår brugt stort set lige så mange penge til formålet som året før, nemlig 217,6 millioner euro mod 221,4 millioner euro.

Opgjort som andelen af de ansatte, der er beskæftiget med forskning og udvikling, svarer det til 11 procent af Claas' arbejdsstyrke.

Niveauer er ifølge Claas stort set fordoblet over de seneste 10 år.

2018

Claas forventer en svag forbedring af markedet for landbrugsmaskiner i 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes en forventning om bedre afregningspriser for mælk samt genopretning af det franske marked.

- Lønsomheden forventes at stige en smule for landmænd over hele verden, og derfor forventer Claas en fortsat positiv udvikling i salget samt en stabil indtjening.