Hans Fink, der er cheføkonom ved LMO og Agro Markets, gransker dagligt råvaremarkedernes stigninger og fald, skriver LMO i en pressemeddelelse. Ifølge ham har råvaremarkedets rutsjebanetur nu nået den øverste tinde, og i de kommende måneder vil priserne søge nedad.

- Jeg vil gå så langt og sige, at det vilde råvaremarked nu stilner af. Olien er faldet ganske pænt, og den har enormt stor indvirkning på råvarepriserne. Og hvis jeg skulle komme med et bud, så er der fortsat pres på priserne, siger Hans Fink, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi skal også have in mente, at de kommer fra et meget højt niveau. Det har været en sommer præget af tårnhøje priser. Man kan med rette sige, at vi er gået fra et marked under høsten, hvor priserne eksploderede, og nu er vi på vej ind i et mere leverpostejsfarvet marked.

Skyd foderkornet af nu

Med vinterens komme og en faldende pris på foderkorn melder Hans Fink også om, at tiden for danske landmænd er moden til at få solgt en del af den kommende høst.

- Vi har netop udsendt et signal om salg af foderkorn, fordi priserne sætter sig. Vi anbefaler, at man sælger yderligere 20 procent af 2019-høsten.

Ifølge LMO meldte Hans Fink og Agro Markets tilbage i sensommeren ud, at der nu skulle sælges 20 procent af høsten - dermed bør landmænd nu sørge for at få solgt 40 procent af 2019-høsten, hvis ikke man selv skal bruge foderkornet i den daglige produktion.

- For en del kornsælgere er det faktisk meget interessant. Vi kommer som bekendt fra meget høje priser, og der er formentlig nogle, som tænker, at vi skal derop igen - og nu skal de så træffe en beslutning om, hvorvidt de skal sælge af 2019-høsten eller holde på det til en eventuel optur, siger Hans Fink og opfordrer i samme ombæring eventuelle kornsælgere til allerede nu at ringe rundt til foderstofferne for at tjekke priser og betingelser for 2019-høsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Købere: Hold igen

Men fordi, at tiden er til at sælge ud af sin kornbeholdning grundet faldende priser, understreger Hans Fink dog, at det ikke nødvendigvis er ens betydende med, at man skal købe op, hvis man står i modsatte grøft.

- Kornkøberne kan glæde sig over, at de nu kan få lidt billigere korn, hvis de på et tidspunkt løber tør for egen avl. Men fordi, at markedet kan gå yderligere ned, er det ikke nødvendigvis nu, man skal købe, siger han.

- Hvis man skal følge den gængse råvarestrategi, skal man have is i maven, når priserne går ned ? og så skal man afvente, indtil det begynder at gå op igen.

Faldende priser er ikke overraskende i et volatilt marked, og Hans Fink understreger, at en nedgang på markedet er ganske almindeligt på nuværende tidspunkt.

- Priserne sætter sig, og ofte går de i dvale i vinterperioden. Det skyldes blandt andet at den største avl er på den nordlige halvkugle, altså ligesom Danmark - uanset om man kigger mod Rusland eller USA, så er vores sommerperiode hovedbegivenheden, siger Hans Fink og understreger, at den nuværende nedgang formentlig vil fortsætte kontrolleret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer yderligere prisfald i den kommende tid. Men det er stille og rolige fald, og der er derfor ikke noget dramatik omkring det.