Præsidenten for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har besluttet at købe for 60 milliarder euro statsobligationer hver måned i det næste halvandet år.



De i alt 1.080 milliarder euro skal sparke gang i den europæiske økonomi, og cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer Thomas Søby forventer, at den gigantiske kapitalindsprøjtning vil blive en løftestang for hele landbrugssektoren.



Dels vil danske fødevarevirksomheder få gavn af manøvren:



- På kort sigt vil det være med til at stimulere væksten i eurozonen og dermed styrke de danske eksportvirksomheder. Det ville ikke mindst være til rigtig stor gavn for danske eksportører, hvis vi kunne få gang i væksten i Tyskland, da en stor del af vores eksport går her til, siger Thomas Søby.



Den mange milliarder, som bliver pumpet ind i statsobligationer i eurozonen, vil højst sandsynligt få euroen til at falde, hvilket også vil være til gavn for danske eksportvirksomheder.



- En svækket euro vil umiddelbart være en fordel for europæiske eksportvirksomheder, ikke mindst på det amerikanske marked.

Mindre gæld

Melding om de store opkøb fik Nationalbanken til at sænke renten på indskudsbeviser med 0,15 procentpoint til -0,35. Derudover forventer Thomas Søby, at en svækket euro vil føre til øget inflation. Begge dele er til gavn for danske landmænd med gæld.



- En af grundene til, at man gør det her, er, at inflationen er for lav - vi har faktisk fået deflation i eurozonen - derfor skal inflationen presses op, og jeg har også en klar forventning om, at det vil smitte af på dansk økonomi. Det vil sige, at man både får en inflation, som i bund og grund udhuler gælden, og man får et rentefald, som er til gavn for blandt andet landmænd, som har gæld - vel at mærke hvis de kan lægge deres lån om, siger Thomas Søby.på det amerikanske marked.