At sikre minimumspriser, der dækker omkostningerne og lidt mere, er virkeligheden for mange canadiske landmænd. Det giver en økonomisk tryghed, som danske landmænd kun kan drømme om.

"Supply management" er betegnelsen for den politik, der styrer prisen på mælk, ost, æg og fjerkræ i Canada. Den begrænser udbuddet via kvoter på mængden af disse varer produceret på hjemmemarkedet og begrænser importen med høje toldafgifter. Det regulerede og begrænsede indenlandske udbud og mangel på udenlandske produkter gør, at priserne for den endelige forbruger stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den canadiske regering bruger supply management-systemet til at undgå at subsidiere de enkelte landbrugssektorer direkte i modsætning til almen praksis i Danmark. I stedet for er det forbrugerne, der gennem leveringspriser betaler den reelle pris for slutprodukterne.

Andre landbrugssektorer i Canada - korn, oksekød, svinekød og så videre - har ikke lignende kontroller eller tilskud, og konkurrerer for det meste normalt på det internationale marked.

sf

Du kan læse mere om canadisk landbrug i det nye Hyo der udkommer fredag den 4. september.

Hvis du har abonnement på bladet, kan du allerede nu læse artiklen her.