Kvægproducenterne har øget deres salgspriser på mælk, kød og planteavlen med 15 procent siden 2000, men udgifterne til indkøb af foder, maskiner, dyrlæge og lønninger er steget fire gange så meget - nemlig 55 procent.

Det viser en analyse fra Videncentret for Landbrug. Heller ikke i 2013 og 2014 er der udsigt til, at bytteforholdet bliver bedre. Det viser en analyse fra Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Købspriser forbliver høje

- Vi har, specielt i perioden fra 2007 og frem til nu, oplevet stærkt svingende priser, men et generelt dårligt bytteforhold for mælkeproducenterne, siger chefkonsulent Susanne Clausen.

- Perioden har været kendetegnet af, at mælkeproducenternes købspriser har haft tendens til at følge salgspriserne op, når disse stiger. Når salgspriserne falder, er købspriserne til gengæld ikke fulgt med ned i samme grad, siger Susanne Clausen.

Resten af landbruget i plus

På Kvægkongressen i Herning mandag blev det samtidig oplyst, at bytteforholdet for resten af landbruget - minus kvægproducenterne - har været positiv siden 2003.

Og der er altså ikke umiddelbart udsigt til et bedre forhold mellem salgs- og købspriser.

- Der skal hele tiden være fokus på effektivisering af driften samt, hvordan man løbende kan øge produktiviteten. Ellers er det med det nuværende bytteforhold umuligt at få en fornuftig økonomi, fastslår Susanne Clausen.