Maskinbladet, Tyskland

12 forskellige modeller. Så mange af slagsen udgør Krones faceliftede udgave af EasyCut-serien af skårlæggere. Serien dækker både over front- og bagmonterede enheder, og det nye flagskib er den store EasyCut B 1000 CV, der har en arbejdsbredde på over 10 meter. Og det er - sagt på godt jysk - faktisk ikke så ringe endda for et butterfly-sæt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Serien af skårlæggere blev lanceret på Agritechnica i november 2011, hvor Krone modtog en sølvmedalje for et nyt aktivt, hydraulisk vægtsystem på EasyCut B 1000 CV. Systemet sørger under arbejdet i marken helt automatisk for at holde den korrekte belastning på knivbjælken ud fra det ønskede tryk, som chaufføren har tastet ind via den isobus-kompatible CCI-terminal.

Skårlæggeren har crimper og kan også udstyres med bånd, så de 10,10 meter kan lægges sammen i ét skår.

- Båndene drives af et selvstændigt hydrauliksystem på skårlæggeren, da de kræver et temmelig højt olieflow, fortæller M. Leying fra Krone.

Den totale højde for sættet er under fire meter ved en frihøjde på 25 centimeter, oplyser Krone. Og så kan sættet i øvrigt afmonteres i transportstilling for at spare plads i maskinhuset.

Arbejdsbredden kan justeres

EasyCut B 970 er ligeledes et nyt butterfly-sæt i serien, men uden crimper. B 970 afløser model EC 9140 og har en arbejdsbredde fra 9,4 til 9,7 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nyt er, at vi nu kan justere arbejdsbredden på både B 970 og B 1000 CV efter hvor stort et overlap, vi vil have i forhold til den frontmonterede skårlægger. Kører man på marker med mange lige træk er der ikke så stort behov for overlap, men kører man på små kuperede arealer med mange sving, kan det være en fordel at øge overlappet, siger M. Leying.

- På EasyCut B 970 kan hver enhed justeres mekanisk i tre forskellige positioner, hvilket betyder, at overlappet kan justeres til enten 27, 34,5 eller 42 centimeter pr. side. Teoretisk er der således mulighed for at tilpasse sættet til en lidt mindre frontskårlægger, forklarer M. Leying.

På B 1000 CV er det muligt at forskyde hver enhed med 42 centimeter, så arbejdsbredden går fra 9,26 til 10,10 meter.

Ny type crimper

Både EasyCut B 1000 CV og en række andre modeller i EasyCut-serien er udstyret med en helt ny type crimper. Den kan via et håndtag på gearkassen indstilles til to forskellige hastigheder, 600 eller 900 omdrejninger pr. minut.

Diameteren er 65 centimeter, men mest iøjnefaldende er det, at de V-formede crimperfingre af stål nu sidder mere fikserede i forhold til tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før kunne fingrene pendulere, men nu, hvor de er fikserede, giver det mindre slitage på de bøsninger, som fingrene er monteret i, forklarer Dan Hamann fra Brøns Maskinimport, der er den danske importør af Krone.

Fælles for alle modellerne i den nye serie er, at de benytter Krones EasyCut knivbjælke. Og knivbjælken er faktisk noget af det eneste, som Krone selv fremstiller på fabrikken i Spelle, Tyskland. Ellers leveres stort set alle dele til virksomhedens maskiner og redskaber af forskellige underleverandører.

Kæder i topstangsfæste

På flere af de mindre, traditionelle, liftophængte skårlæggere er blandt andet hovedrammen forstærket, og kanterne på alle maskiner har en gummikant for at forhindre skader på maskinerne.

Skårlæggerne har også fået et nyt design, og så er visse af de nye modeller udstyret med en hydraulisk cylinder i forlængelse af de to fjedre, som styrer trykket på knivbjælken. Ved at regulere længden på det hydrauliske stempel justeres belastningen på fjedrene og dermed også knivbjælken.

Den bredeste model af de traditionelle, liftophængte skårlæggere er EasyCut R 360, der har en arbejdsbredde på 3,55 meter. Den fås ikke med crimper, men lægger til gengæld to skår bagefter sig, så der er plads til et hjulpar mellem de to skår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til tidligere har modellen fået en ekstra stabilisator-arm på mellem selve skårlæggeren og armen, der holder den. Det betyder, at enheden både holdes på plads af den centermonterede arm og den ekstra arm på den ene side af maskinen. Ifølge Krone skulle det give en mere stabil gang af skårlæggeren, når den bevæger sig over jorden under arbejde.

Vil man have crimper på skårlæggeren, må man nøjes med den lidt mindre EasyCut R 320 CV, hvor CV'et i betegnelsen fortæller, at der er tale om en skårlægger fra Krone med crimper. Skårlæggeren har en arbejdsbredde på 3,14 meter og fås også i en udgave uden crimper.

På de frontmonterede skårlæggere er der sket ændringer i den måde, maskinerne spændes på traktoren på. En ny anordning, hvor både topstangsfæste og kæder sidder i, gør det hurtigere at spænde maskinen på, mener Dan Hamann fra Brøns Maskinimport.

- Tidligere kunne det være lidt tidskrævende at koble frontenheden på, men nu kan vi gøre det i løbet af ganske kort tid, fortæller Dan Hamann.