Hvordan er man sikker på, at miljøgræsset i majsrækkerne etableres fornuftigt? Det spørgsmål er ret vigtigt at få svar på, da en dårlig etablering af græsset i majsrækkerne kan betyde, at græsset ikke får ordentligt fat, og desuden vil tilskuddet frafalde.

- Vi synes ikke rigtigt, at der var nogle rensere på markedet, som kunne klare den opgave tilfredsstillende, og derfor byggede vi selv en majsrenser med fokus på etablering af miljøgræs, fortæller Henning Petersen, indehaver af Henning Petersen Maskinstation nær Bylderup Bov i det sønderjyske

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Her sikrer vi en god etablering af græsset, som sikrer, at det hele spirer.

- Henning Petersen, Henning Petersen Maskinstation

Maskinstationen er ikke blege for at kaste sig ud i projekter på værkstedet på maskinstationen, og fremstillingen af majsrenseren er langt fra det første projekt:

Foruden ombygning af Claas Xerion med gyllevogne, så er en otte rækket bugserede majssåmaskine også delvist fremstillet på eget værksted.

Til otte og 12 rækker

Maskinstationen sår selv majsen på otte rækker, og det bliver man ved med:

- Vi har altid kørt med otte rækkede såmaskiner, og det skyldes blandt andet, at tildeling af gødning på 12 rækkede har vi set som en udfordring, samt at en 12 rækket maskine faktisk er dobbelt så dyr som en otte rækket, fortæller Henning Petersen, som faktisk har formået at komme over 1.300 tilsåede hektar med maskinstations Amazone-majssåmaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majsrenseren skulle derfor kunne passe både til otte samt tolv rækkede såmaskiner.

- Vi ville også have en bugseret løsning, så vi kunne nøjes en 100 hestes traktor til opgaven. Desuden vil vi kunne placere flydende gødning sammen med rensningen, fortæller maskinstationsejeren.

Tegningerne lå færdig til foråret 2016, og renseren stod klar til at komme ud i majsrækkerne i maj 2016.

- Det første år har renseren kørt godt, til trods for lidt start-problemer med blandt andet den flydende gødning.

- Vi havde en del problemer med armaturet til det flydende gødning - men vi fik løst problemerne og kørte den første sæson med stor tilfredshed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygget til græssåning

Majsrenseren er bygget op som en bugseret enhed med tank til flydende gødning. Foran tanken til gødning sidder renseenhederne, som hydraulisk kan foldes ud til enten otte eller 12 rækker. Ret unikt på renseren er de fire små massive gummihjul til dybdestyring af fire så-skær, som sidder mellem hver række.

- Her sikrer vi en god etablering af græsset, som sikrer, at det hele spirer, idet vi ikke bare spreder græsset ud oven på jorden, fortæller Henning Petersen.

- Princippet er nøjagtig det samme som en gammel korn-såmaskine, påpeger Peter Petersen.

Maskinstationen har valgt at så fire rækker græs i hver række, da man på den måde mener, at sikkerheden for at græsset er dækkende mellem rækker er større end to eller tre sårækker.

Kan køre hele døgnet

Renseren er udstyret med mekanisk rækkestyring, og renseren kan arbejde uafhængigt af traktoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rækkestyringen fungerer ligesom på mange majsskæreborde til mejetærskere og finsnittere, hvor to stålfingre føler sig frem mellem rækkerne, fortæller Henning Petersen, og fortæller om fordele ved systemet:

- Da vi ikke kører med et kamera, er renseren ligeglad med størrelsen på majsen, ligesom blæsevejr og dag/nat forhold heller ikke har nogen indvirkning på, om vi kan fortsætte rensearbejdet.

Arbejdet kan også fortsætte i flere timer, idet der er plads til 210 kg græsfrø på maskinen, mens der er plads til 3.200 liter svarende til 4.100 kg flydende gødning i tanken.

- På den måde skal vi fylde græsfrø og gødning op samtidigt, og ikke forskudt af hinanden.

Eget hydraulikanlæg

Rækkestyringen fungerer ved at hele renseren sideforskydes i forhold til traktoren i et form for svanehals.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ideen var at vi skulle bruge drejningen i svanehalsen på forageret, så vi kunne dreje skrapere, men det viste sig faktisk at maskinen blev mindre stabil og drejeradiussen blev ikke markant bedre, så den ide droppede vi igen.

Svanehalsen benyttes også som olietank til opbevaring af hydraulikolie - for naturligvis har maskinstationen forsynet renseren med sit eget hydraulikanlæg.

- En oliepumpe drives af traktorens PTO-udtag, og renseren har dermed altid olie udsåning af frø og gødning, sidefoskydningen af renseren foregår fra traktorens LS-udtag, fortæller Henning Petersen.