Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Budgetter giver overblik og ro i maven

Af MAN - 15. apr. 2019 KL. 14:50

SLF rådgiver om budgettering og anbefaler at få lagt et fem års budget.

Det er de færreste, der får lavet et fem års budget over virksomheden, men det kan være en god ide. Et budget over fem år kan give det fornødne overblik og ro i maven, mener SLF.

Budgettet er også nyttigt for den veletablerede landmand, hvis der for eksempel skal ske ændringer på gården.

- Måske går landmanden med tanker omkring nye investeringer i fremtiden. Det kan for eksempel være planer om at købe yderligere en ejendom eller nye investeringer indenfor det nuværende landbrug. Måske er der driftsmæssige ændringer på ejendommen. Produktionen skal udvides med flere dyr eller flere hektar jord, og måske skal der også ske ændringer i maskinparken. Med budgettet kan landmanden få et overblik over, om han har likviditet til at købe, eller hvad der skal til for at have økonomi til det hele, siger driftsøkonomikonsulent i SLF, Lars Mathiesen.

Er landmanden nyetableret, kan budgettet give ham det første overblik over rentabiliteten, og et overblik over, hvordan det hele hænger sammen.

Det store overblik

Fem års budgettet giver landmanden overblik over udviklingen i resultat, likviditet, konsolidering, ejenkapitals- og nøgletalsudvikling. Og han kan se, hvordan forholdet er mellem afskrivninger og afdrag.

Afdrages der mere, end der afskrives, og kassekredittrækket dermed stiger, flyttes der reelt penge fra billig finansiering til dyrere finansiering. Hvis der afdrages mindre, end der afskrives, er værdien i de belånte værdier måske ikke tilstede.

I budgettet er der desuden mulighed for at simulere ændringer i den variable rente. Hvilken betydning får det for eksempel, hvis renten stiger 1 procent? På den måde kan man se, hvor følsom bedriften er overfor ændringer.

Lars Mathiesen fortæller, at flere og flere banker også begynder at efterspørge et budget, der rækker mere end et år frem.

- Vi ser i stigende grad, at bankerne efterspørger et budget, og ofte er præsentation af et års budget ikke nok. Med et fem års budget kan banken se, at der er styr på det, og de kan få et overblik over, hvor bedriften er på vej hen. Så det er et nyttigt redskab, der med fordel kan præsenteres for den finansielle samarbejdspartner, fortæller Lars Mathiesen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame