sonsoreret-indhold

I Danmark har vi generelt en god og stabil kvalitet af de råvarer, der anvendes i svinefoder. På trods af den våde sæson og høst i 2017 er der ikke fundet toksinniveauer, der generelt giver anledning til bekymring, men en våd høst stiller store krav til indlagringen for at forebygge udviklingen af gær og skimmel og dermed en forøgelse af risikoen for udviklingen af mykotoksiner.

Dette til trods er der alligevel en stigende andel af de danske hjemmeblandere, der anvender toksinbindere, mange i form af en forebyggende konstant tilsætning i lav dosering eller i form af anvendelse på basis af symptomer i besætningen. Toksinbindere tilsættes ikke kun på grund af eventuelle svampetoksiner i råvarerne, men også i forsøget på at modvirke effekten af endotoksiner, det vil sige toksiner dannet af bakterier i grisens tarm.

Selv om der findes gode analyser, der med stor sikkerhed kan bestemme niveauet af en lang række toksiner, kan det alligevel være svært at få et klart billede.

Jacob Dall, fagligt ansvarlig, Svin, Vitfoss/Vilofoss.

Toksin-symptomer

- Hævede kønslæber (zeralenon)

- Generelt dårligt immunforsvar

- Nekroser

- Tarmblødninger

- "Mugnyrer" (ochratoksin)

To-do liste ved mistanke om toksiner

- Kontakt din Landmix-konsulent

- Tilsæt toksinbinder til foder

- Kontroller/rengør foderanlæg/siloer

- Udtag eventuelt repræsentative prøver til analyse

Fokus på toksinbinder stigende

En analyse gennem de seneste fem år viser, hvor ofte toksiner mistænkes for at være årsagen til problemer i stalden, og der har derfor været et behov for at bruge toksinbinder. Ud fra ovenstående tabel 1 kan man aflæse, at der ud over en stigning i det generelle fokus på toksinbinder også er en klar profil på forbruget gennem året.

I månederne maj-juli er forbruget i gennemsnit 20 procent højere end resten af året.

Dette kan kobles sammen med, at det typisk er i disse måneder, at siloerne tømmes, og at der i det anvendte korn dermed er en væsentligt højere andel af støv og skaldele, som er den del af kornet, hvor eventuelle mykotoksiner er at finde i de højeste koncentrationer. Til høst, når det nye korn tages i brug, falder forbruget igen, hvorefter der i nogle år igen er en stigning, som kan tolkes i retning af, at årets høst alligevel var mere problematisk end først antaget, alternativt at eventuelle problemer i besætningen i højere grad er relateret til endotoksiner end til mykotoksiner.

Indsats ved mistanke om toksiner

Hvis der opstår mistanke om toksinbelastning i en besætning, kan man vælge forskellige strategier. Ofte vil spørgsmålet om analyser blive rejst.

Selv om der findes gode analyser, der med stor sikkerhed kan bestemme niveauet af en lang række toksiner, kan det alligevel være svært at få et klart billede. I korn vokser svampe typisk i kolonier, hvorfor repræsentativ prøveudtagning kan være meget problematisk. Man kan vælge at udtage et antal prøver af det færdige foder forskellige steder i stalden for herefter at pulje disse. Denne metode er den bedste til at undersøge den faktiske belastning, grisen udsættes for, men metoden vil ikke give nogen information om, hvilke råvarer, der er kilden, eller om der er tale om kontaminering af selve foderanlægget.

Hvis man udtager prøver af korn, skal der tages et større antal delprøver, som herefter puljes. Af og til ser vi også, at der udtages blod- eller galdeprøver, som herefter analyseres. Denne metode er problematisk, da prøverne ofte giver forkerte resultater i og med, at analysemetoden ikke er udviklet til hhv. galde eller blod. Desuden svinger niveauerne i kropsvæsker meget og vil være høje relativt kort tid efter foderoptagelse, hvorefter de vil falde.

Ofte vil den mest simple tilgang være at tilsætte en god toksinbinder til foderet i en periode. Hvis man ser en forbedring, er det sandsynligt, at der netop var tale om toksiner. Analyser tager 2-3 uger og til samme pris, som en analyse koster, kan man ofte tilsætte toksinbinder i en periode, hvilket er tilstrækkeligt til at få et billede af effekten.

Vitfoss/Vilofoss har stor erfaring med håndtering af mykotoksin-lignende problemstillinger, herunder ekspertise inden for valg af toksinbindere, og kan også hjælpe med analyser af foder og råvarer. Kontakt din lokale Landmixkonsulent for mere information. http://www.vitfoss.dk/kontakt/landmixkonsulenter/