DTU Veterinærinstituttet har netop afsluttet feltafprøvning af vaccination mod BRSV og er kommet frem til den konklusion, at hverken Bovipast RSV eller Torvac har nogen "signifikant effekt" på dødeligheden eller den daglige tilvækst.

Der var dog en positiv effekt på, hvor ofte det er nødvendigt at behandle mod lungebetændelse, når dyrene er vaccineret med Bovipast. Derimod viste resultaterne med Torvac det modsatte - at behandlingsfrekvensen blev højere både efter anden og tredje vaccine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forskellen mellem de to vacciner kan eventuelt forklares ved, at Bovipast indeholder antigener mod en bakterie (Mannheimia (Pasteurella) haemolytica), hvilket Torvac ikke gør, skriver forskerne Lars Erik Larsen og Anne Mette Graumann i rapportens konklusion.

Alvorlige udbrud

Feltafprøvningen skulle også efterprøve tesen, at systematisk vaccination skulle øge besætningsimmuniteten mod BRSV og dermed forhindre store udbrud af lungebetændelse. Men der var i projektperioden ingen alvorlige epidemier af lungebetændelse i de involverede besætninger, så hypotesen kunne ikke efterprøves.

Ud fra resultaterne konkluderer forskerne, at beslutningen om at vaccinere bør tages ud fra, om man ønsker at beskytte kalvene mod alvorlige udbrud af BRSV, men "at besætningen ikke kan forvente en effekt på de ”daglige” respirationslidelser, på dødeligheden samt på tilvæksten, hvorimod en vis effekt kan forventes på behandlingsfrekvensen, hvis Bovipast anvendes."