Maskinbladet skrev 3. november om en analyse af "De landbrugsmæssige konsekvenser af vandplanerne for Limfjorden". Analysen er udarbejdet af cand. agro. Kristian Østergaard, der blandt andet påpeger, at Grøn Vækst-kravet betyder, at landbruget i oplandet til Limfjorden mister godt 60 procent af sit indkomst- og produktionsgrundlag. Desuden fremgår det, at Naturstyrelsens plan går ud på en yderligere reduktion af kvælstofudledningen, så slutmålet bliver på 4.900 tons kvælstof årligt, og landbrugets bidrag bliver på højest 1.560 tons om året.

- Det betyder, at landbruget mister omkring 80 procent af sit indkomst- og produktionsgrundlag i oplandet til Limfjorden, lød konklusionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fik Karsten Lauritzen (V) til at bede miljøminister Kirsten Brosbøl (S) en om en kommentar til rapporten, og her afviser ministeren, at det står så galt til.

Urelaterede konklusioner

- I vandplaner for perioden 2009-2015 er der en konkret indsats på ca. 6.600 tons kvælstof, og de 19.000 tons, der nævnes i rapporten, er således ikke en indsats, der er besluttet gennemført i praksis.

Det samlede areal, der skal udtages af landbrugsdrift på landsplan som følge af vandplanerne 2009-2015 omfatter dels etablering af i alt cirka 12.000 hektar vådområder og dels i alt 25.000 hektar randzoner langs vandløb, hvor der ikke må gødes ? i Limfjorden svarer det til cirka to procent af landbrugsarealet. Landmænd kompenseres i øvrigt for udtagning af jord til etablering af vådområder og for de udlagte randzoner, oplyser Kirsten Brosbøl, der slutter:

- Jeg finder således ikke yderligere anledning til at kommentere den nævnte rapport, da konklusionerne i rapporten ikke kan relateres til de politiske beslutninger, som i praksis er truffet og i øjeblikket er i gang med at blive implementeret via vandplanerne.