Det fyger med beskyldninger mod den nye regering for at have bombet "Svend Aukens miljøimperium" tilbage til stenalderen, og det er ikke blevet bedre af, at regeringen vil fjerne randzonerne og øge gødskningsmængden.

Men Venstres fødevare- og miljøordfører Erling Bonnesen er helt klar i spyttet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at sige "både/og". Tingene skal gå i hak med bedre rammevilkår for landbruget, så de kan producere flere råvarer til vores fødevaresektor, og derved kan vi sikre flere slagteriarbejdspladser. Men det skal selvfølgelig foregå i balance med miljøet, og det kan også godt lade sig gøre ved hjælp af blandt andet nye teknologier, siger Erling Bonnesen til Maskinbladet.

En ommer

Han understreger, at landmændene skal have lov til at anvende mere gødning, tvangsrandzonerne skal væk og gøres frivillige, vandplanerne er en ommer, og ammoniakforpligtelserne skal genforhandles:

- EU ligger på en gennemsnitlig reduktion på ammoniak med seks procent, og så er det da tosset, at vi skal ligge helt oppe på 24 procent. Det jager produktion ud af landet. Sammenlægningen af Fødevare- og Miljøministeriet er et godt signal om, at vi både kan skabe en større fødevareproduktion og passe på miljøet. Selvfølgelig vil vi i Venstre også have rent vand i hanerne og sikre god dyrevelfærd, siger Erling Bonnesen videre.

Egen interesse

Han peger på, at landmændene selv er interesseret i miljøet, og siger:

- Vi er jo mange, der bor i landdistrikterne og vil bo godt og trygt. Men vi skal også have brød på bordet og penge i kassen via eksport af vore fødevarer. Vi har nogle af verdens bedste fødevarer i et bredt sortiment. Det drejer sig ikke kun om økologi, men om en bred palet af alle gode fødevarer - både konventionelle, økologiske, gårdbutikprodukter og egnsspecialiteter. Det er vi verdensberømte for, og derfor skal vi sikre gode rammevilkår for det hele, lyder det fra Erling Bonnesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brutalt opgør

Hos Danmarks Naturfredningsforening er man ikke just positive overfor den nye regerings tiltag på miljø- og landbrugsområdet. Foreningen kalder den nye landbrugspakke for et brutalt opgør med natur- og miljøbeskyttelsen i Danmark.

-Det kommer i sidste ende til at gå ud over naturen. Den danske natur er i forvejen presset i bund af verdens mest intensive landbrugsproduktion, og antallet af arter i naturen er i drastisk tilbagegang. Det er helt sikkert, at mere sprøjtegift og gødning tættere på vores åer og søer kommer til at gå hårdt ud over den danske natur. Det er et brutalt indgreb, som den nye regering laver her, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening og fortsætter:

-Danmark har et langt større dyrket areal end vores nabolande, og derfor lægger landbruget også et større pres på naturen. Når man siger, at der skal være nøjagtig samme krav til landbruget som i vores nabolande, så mener vi, at der skal være samme forhold for naturen i Danmark som vores nabolande. Ellers hænger det simpelthen ikke sammen.