Danskere, der selv henter deres brænde i skovene, kan forberede sig på, at brændet bliver dobbelt så dyrt.

Prisstigningen skyldes regeringens nye afgift på vedvarende og CO2-neutrale brændsler som brænde og træflis til rumvarme, skriver Dansk Skovforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgiftens formål er at tjene penge til statskassen for at dække en del af statens tab, når danskerne ellers gør som politikerne ønsker: Bruger mindre kul, olie og gas - og derfor betaler færre afgifter af fossil energi.

Forsyningssikkerhedsafgift

Den nye afgift har fået navnet "forsyningssikkerhedsafgift", der ifølge Dansk Skovforening både er forskønnende og uforståeligt.

Den blev foreslået af den borgerlige regering, overtaget af den nuværende, socialdemokratisk ledet regering og aftalt af et bredt flertal i Energiforliget i marts 2012.

Nu er lovforslaget under udarbejdelse og fremsættes i foråret 2013. Afgiften fases ind fra 2014 og får fuld effekt fra 2020.

Afgiften skønnes at blive omkring 165 kroner pr. rummeter bøgebrænde. Gennemsnitsprisen for sankebrænde af bøg har været stabil siden 2004 og var i 2011 156 kroner + moms pr. rummeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan se prisudviklingen for brænde 2003-2011 ved at klikke her.

Mulige konsekvenser

Dansk Skovforening mener, at forsyningssikkerhedsafgiften er udtænkt bag et skrivebord, og at politikerne bag energiforliget næppe aner, hvilke konsekvenser afgiften vil få.

Selv har Dansk Skovforening et bud på mulige konsekvenser:

1) Øget grænsehandel

2) Øget CO2-udledning

Artiklen fortsætter efter annoncen

3) Dyrere at bo i landdistrikterne

4) Øget marked for sort brænde

5) Øget afbrænding af urent træ

6) Forringet pleje af skovene

7) Uhyrligt bureaukrati med at administrere og kontrollere en punktafgift på Danmarks 25.000 skovejendomme