Når du spreder gødning investerer du i din afgrøde. Målet er at få størst muligt udbytte og en ensartet afgrøde. Det kræver forberedelse. Derfor er netop denne tid travl i testhallen hos danske Bogballe.

Vi spreder gødning på livet løs for at være klar til sæsonen. De mange test danner grundlag for vores spredetabeller til slutbrugerne, siger Michael Lond fra Bogballe.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor starter jagten på høj præcision længe før, landmanden selv kører på marken og spreder gødning.

- Det giver den fordel, at vi i ro og mag kan optimere på indstillingerne inden vi frigiver resultaterne i vores spredetabel app. Det er landmandens garanti for en optimal fordeling, når det går løs i marken. Man kan sige, at det at sprede gødning svarer til at deltage i en olympisk disciplin. Der gælder det om at ramme plet første gang, da du ikke har ikke mulighed for revanche, siger Michael Lond.

Egen testhal i 55 år

Den første testhal blev taget i brug for 55 år siden.

I dag testes gødningerne i en 1600 kvadratmeter testhal. Her kan ingeniørerne foretage to- og tredimensionelle test af spredebilledet.

2D målinger svarer til den måling, man foretager med testbakker ved en praksistest på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3D målinger er velegnede til at videreudvikle og forfine den teknologi, der anvendes til automatisk forager- og sektionskontrol.

Fingeren på pulsen

Michael Lond påpeger, at Bogballe har et tæt samarbejde med gødningsleverandørerne.

- Det betyder, at vi altid har fingeren på pulsen i forhold til det sortiment, der tilbydes på markedet. I de senere år har vi set en tendens til, at flere pelleterede gødninger kommer i anvendelse, særligt i økologisk jordbrug. Den øgede efterspørgsel på spredning af organiske gødninger har betydet, at vi sideløbende med test af mineralgødninger også har intensiveret testen af pelleterede gødninger. Vi kan således nu også tilbyde et bredt udvalg af tabeller til den type gødning.

Er man i tvivl om hvorvidt den gødningstype, der er leveret, modsvarer oplysningerne fra leverandøren, kan man selv lave en test af gødningen med et testsæt og efterfølgende internetsøgning.

Når man laver en test af sin gødning, får man adgang til at søge blandt mere end 46.000 spredetest fra testhallen.