Debatten om bøffernes klimaaftryk kører på højtryk for tiden, og forleden pustede dr.dk yderligere til den med artiklen med titlen: Økologi vinder frem, men industrisvin og vandpumpede kyllinger er bedre for klimaet, skriver Økologisk Landsforening.

Men ér økologi virkelig den altoverskyggende klimasynder, når det kommer til kødproduktionen?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Videnskab.dk har talt med en række forskere om klimaaftrykket fra oksekødet, og svaret fra dem er overordnet set, at der stort set ingen forskel er på klimabelastningen, hvad enten man vælger den økologiske eller konventionelle. Faktisk er tabet af biodiversitet større, hvis man vælger den konventionelle bøf, skriver Økologisk Landsforening i deres seneste nyhedsbrev.

- I det store klimaperspektiv er der grundlæggende ikke stor forskel på, om bøffen kommer fra en økologisk ko eller en konventionel ko, siger Jørgen E. Olesen, der er sektionsleder og professor ved Agroøkologi - Klima og Vand på Aarhus Universitet, til videnskab.dk.

Jørgen E. Olesen forklarer, at de faktorer, man kan måle på, viser så små forskelle, at det ikke har den store betydning. For selvom den konventionelle produktion kræver mindre plads per kg kød og dermed er mere effektiv, har økologerne flere græsmarker, der kan lagre kulstof og dermed mindske udledningen af CO2.

Afliver nogle myter

Forskernes udtalelser vækker glæde i Økologisk Landsforening.

- Vi er glade for, at der kommer forskerudtalelser, som afliver nogle af de myter, der cirkulerer om økologi og klimaet, og som samtidig fremhæver det, som økologi leverer på så mange andre bæredygtighedsmål såsom biodiversiteten, siger Paul Holmbeck, der er politisk direktør i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreningen har netop lanceret en klimahandlingsplan, som skal sænke økologernes udledning af drivhusgasser, og Paul Holmbeck erkender, at branchen ikke er i mål med klimaindsatsen.

- Men økologerne kører derudad med mange af de vigtigste løsninger. Klimaet er en fælles sag, og både økologisk og konventionelt landbrug skal sænke klimabelastningen - ikke først i 2050, men nu i disse år, fastslår han.

Ikke desto mindre lyder anbefalingen fra eksperter, at folk særligt i Vesten er nødt til at skære markant ned på forbruget af kød både af hensyn til klimaet og miljøet.

Ifølge et nyligt studie publiceret i tidsskriftet Nature skal den gennemsnitlige verdensborger spise 75 procent mindre oksekød, 90 procent mindre svinekød og halvt så mange æg, mens indtaget af bønner skal tredobles, og nødder og frø firedobles, hvis den globale opvarmning skal holdes på under to grader celsius, og verdens landbrug skal kunne producere nok mad til de 10 mia. mennesker, der ifølge fremskrivninger vil være på kloden i 2050.