Den ekstreme vejrsituation kræver målrettet handling af politikerne - ikke blot forskydninger i landbrugsøkonomien. Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug foreslår, at skatter, der er pålagt produktionsapparatet inden konstateret indtægt, tilbagebetales nu.

Det skriver Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den ekstreme vejrsituation påvirker høstudsigterne og den øjeblikkelige grovfodersituation katastrofalt. Der er udsigt til en halvering af høstresultatet, der normalvis har en værdi på omkring 25 mia. kr. Hvis en naturkatastrofe, som f.eks. en stormflod, havde været lige så ødelæggende, var staten trådt til med hjælp. Det hjælper ikke at vente med momsindbetalinger eller fremrykke EU-penge, som det er foreslået fra anden side. De penge kommer jo bare til at mangle senere, skriver Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

Nye forslag

Bæredygtigt Landbrug foreslår, at de penge landbrugserhvervet betaler i skat inden indtjening bruges som et effektivt virkemiddel. Landbrugerne skal øjeblikkeligt, og med begrundelse i den ekstreme vejrsituation, have årets jordskatter og kemikalieafgifter tilbagebetalt.

Det vil hjælpe erhvervet i den nuværende betrængte situation.

Formand Flemming Fuglede Jørgensen ser i samme åndedrag på den langsigtede situation for erhvervet og her er han enig med Simon Kollerup fra Socialdemokratiet der så rigtigt siger, at erhvervet selv skal kunne klare en tilsvarende fremtidig situation.

Derfor foreslår Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug to ting på den længere bane, som de danske politikere selv kan vedtage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Skatter på produktionsapparatet (f.eks. jordskatter og kemikalieafgifter) der pålægges landbrugserhvervet inden en indtægt skal fjernes permanent.

2. Landmanden skal igen have mulighed for at så vintersæd, der bedre kan tåle de ekstreme vejrsituationer - i stedet for at skulle så de forhadte efterafgrøder, der tvinger landmændene til at så vårsæd, med store udbyttesvingninger til følge. Vintersæd fjerner, ved forstandig brug, de samme næringsstoffer som efterafgrøder.

Det skriver Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.