Den foreløbige konklusion er klar: Der blev udledt 14.600 ton mindre kvælstof til de danske kystområder i 2016 sammenlignet med året før. Ergo 77.000 ton i 2015 mod 624.400 ton i 2016 Det viser et udkast til den NOVANA-rapport fra Aarhus Universitet, der hvert år tegner billedet af tilstanden i det danske vandmiljø. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er meget glædeligt, at foreløbige tal fra Aarhus Universitet viser, at udledningen af kvælstof til havet er mindre i 2016 end den var i 2015. Vi skal hele tiden se kvælstoftallene over en periode af år, men det siger sig selv, at det er en kæmpe gevinst for miljøet, når kvælstoftallene falder, som vi også har håbet på fra regeringens side, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aarhus Universitet opsummerer årligt resultaterne af det nationale overvågningsprogram, NOVANA. For udledning til havet bygger resultaterne primært på de målinger i vandløbene, som gennemføres af Miljøstyrelsen.

I rapportudkastet for 2016, som Aarhus Universitet har sendt til Miljøstyrelsen, beskrives den mængde kvælstof og fosfor, der løb til havet i 2016.

Forkert analysemetode

I 2015 var udledningen til havmiljøet ca. 77.000 ton kvælstof, hvilket er meget højt og blandt andet skyldes stor nedbør. Foretages en normalisering i forhold til de varierende nedbørsmængder mellem årene er tilførslen i kalenderåret 2016 opgjort til ca. 59.000 tons kvælstof. I de seneste fem år har den normaliserede kvælstofudledning været mellem 54.000-61.000 tons pr. år.

I rapportudkastet er tallene for kvælstofudledningen i 2016 korrigeret for den forkerte analysemetode af vandmiljøet, som eksterne laboratorier har brugt, når de har analyseret prøver for Miljøstyrelsen gennem en årrække. Faldet i udledning i 2016 bekræftes af opgørelser af nitratudledningen, der ikke er omfattet af analysefejlen fra de eksterne laboratorier.

Men det kræver yderligere undersøgelser at vurdere betydningen af analysefejlen for perioden før 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er endnu for tidligt at konkludere noget om de samlede konsekvenser, der er forbundet med den forkerte analysemetode. Miljøstyrelsen vil igangsætte yderligere analyser, så vi kan få korrigeret de tal, som tidligere er analyseret med en forkert metode, og resultatet forventes først klar om et års tid, siger Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

De seneste tal for kvælstofudledningen vil indgå i den statusevaluering, som på baggrund af aftalen om målrettet regulering forventes gennemført i sommeren 2018. Den endelige NOVANA-rapport forventes offentliggjort i slutningen af april.