For et par dage siden kom udkastet til ny gødskningslov på 263 sider i høring. I udkastet står beskrevet, hvordan den målrettede regulering skal udmøntes i praksis. Så langt, så godt. Det, som er helt galt, er, at vi, i den retssag BL fører om gødning, er blevet bekendt med, at der er en fejl i udgangspunktet for beregning af baseline på op mod 50.000 ton. Det har selvfølgelig stor betydning for, hvilke indsatser der er nødvendige, hvilket gør, at det som er foreslået i udkastet til gødskningslov, kan være totalt overkill ? eller helt utilstrækkeligt. Den foreslåede indsats er helt sikkert forkert.

471.000 ton. Så stor er den kvote for gødning, der regnes med, at landbruget havde til rådighed i 2016/17. Det er inden, der er reguleret for prognosen samt årligt udsving i afgrødesammensætning m.m. Den kvote, som landmændene faktisk havde til rådighed, var imidlertid kun 415.000 ton. De lærde har forsøgt at regne sig frem til, hvordan man kan få tallene til at hænge sammen, men det kan man ikke. Man kommer noget tættere på, men kan slet ikke redegøre for hele forskellen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtigt Landbrug har haft foretræde for Miljø- og Fødevareudvalget og forelagt dem problemstillingen. I den kommende uge skal vi mødes med ministeren, og her er det også et punkt på dagsordenen. Her vil vi naturligvis igen insistere på, at vi får tallene gennemregnet, så den målrettede regulering kommer til at hvile på så rigtige tal som muligt. Faktisk er den totale kvote et at de tal, der er nemmest at beregne, og derfor er det helt i tågen, hvis vi i udgangspunktet accepterer, at det tal er forkert.