Bæredygtigt Landbrug glæder sig over det seneste års positive tiltag, men gør samtidig opmærksom på, at der stadig er lang vej til målet.

- Vi har fået mere gødning og vi har fået udfordringsretten. Vi er dog langt fra i mål, men vi er kommet et godt stykke på vejen, sagde formand Flemming Fuglede Jørgensen i sin beretning på foreningens generalforsamling tirsdag eftermiddag i Horsens.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For første gang i 20 år er der gået et helt år, hvor vi danske landbrugsfamilier ikke er blevet yderligere begrænset eller beskattet.

- Flemming Fuglede Jørgensen

Derfor håber han også, at den politiske situation meget snart bliver så stabil, at der atter kan skabes fremgang.

- Det kan kun gå for langsomt, sagde han.

Paradigmeskifte

Men der var trods alt plads til at dvæle ved det seneste års positive resultater, der kulminerede med vedtagelsen i sidste uge af landbrugspakken.

- Efter 25 år, hvor vi i landbruget er blevet belastet af regel på regel, lov på lov, afgift på afgift og skat på skat, kan vi i år sige: Kursen er lagt om. Vi har fået et paradigmeskifte - og det var tiltrængt, sagde Flemming Fuglede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere blev vi reguleret efter modeller og beregninger, nu - efter den nye lov - bliver vi målt. Det er en meget positiv forandring, sagde han.

Og alene fraværet af yderligere belastninger det seneste år har været opløftende, mener formanden.

- For første gang i 20 år er der gået et helt år, hvor vi danske landbrugsfamilier ikke er blevet yderligere begrænset eller beskattet. Vi har haft et gennembruddets år - for både landbrug og natur, tilføjede han.

Dokumentation gør indtryk

Når Flemming Fuglede Jørgensen kigger bagud på det seneste år, er det ikke uden en vist tilfredshed med Bæredygtigt Landbrugs resultater.

- Det har været året, hvor vi fik hul på sagerne med 4000 målbevidste landmænd i ryggen. Vi har arbejdet hårdt. Vi har fundet beviser. Vi har målt drænvandet, og vi har argumenteret, sagde han og fremhævede, at Grøn vækst er væk. Vandplanerne er på pause. Vi får mere gødning. Randzonerne er væk. Kommunerne er pålagt at rense vandløbene op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Flemming Fuglede Jørgensen er resultaterne opnået, fordi Bæredygtigt Landbrug har samlet 10.000 siders dokumentation.

- Viden og dokumentation gør indtryk og kan flytte den offentlige mening. Fornuftige mennesker overbevises jo af reel dokumentation, sagde han.