Der er ifølge Kommunen.dk og Jyllands-Posten fundet chloridazon og dets nedbrydningsstoffer i grundvandet.

- Det er en trist påmindelse om fortidens uvidenhed på området, som Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup formulerer det. Det skriver Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stoffet, der engang blev brugt til bekæmpelse af ukrudt i roer, løg og rødbeder, blev således forbudt tilbage i 1996. Derfor ærgrer det også BL-direktøren, at nogen har held til at italesætte fundet som en katastrofe for vandforsyningen. Der er således åbenlyst tale om fortidens synder - og det forhøjede niveau af pesticider i 113 af landets 2.500 vandværker betyder ifølge Bæredygtigt Landbrug intet som helst sundhedsmæssigt.

- For det første er danske landmænd for længst holdt op med at bruge de pågældende planteværnsmidler, og der bliver derfor færre og færre af dem i undergrunden. For det andet skal de nylige fund sættes i det rigtige perspektiv, og derfor bør man gemme katastrofe-retorikken væk, for den gør ikke noget godt for debatten, forklarer Hans Aarestrup.

Sundhedsgrænsen for stofferne er 300 mikrogram per liter for voksne og 50 mikrogram for børn - altså 3.000 og 500 gange over grænseværdien på 0,1 mikrogram, en milliontedel, per liter. Sundhedsgrænsen er den mængde, som en person kan indtage dagligt gennem et helt liv, uden at det har nogen helbredsmæssig indvirkning. Selv om grænseværdien er overskredet, er der altså heldigvis ingen som helst helbredsrisiko.

- Det kan selvfølgelig aldrig være den enkelte landmands opgave at vurdere, om et stof kan trænge ned til grundvandet. Det har vi ret så strenge kontrolinstanser til her til lands. Men vi glæder os over, at vi har langt bedre forskning på området end for 25 år siden, og at nutidens pesticider derfor ved korrekt anvendelse er designet til at blive nedbrudt i de øvre jordlag, siger Hans Aarestrup.