Hos Bæredygtigt Landbrug er der ros til regeringens naturpakke, der ifølge foreningen vil betyde, at både naturen og landbruget får det bedre fremover med de tiltag, der findes i den samlede natur og landbrugspakke.

Det skriver Bæredygtigt Landbrug på deres hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er dejligt, der kommer ro om det nu. Vi har ikke behov for, at det fortsat skal være en kampplads.

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup,

Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, var kort efter pressemødet omkring regeringens naturpakke fredag morgen til møde med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, og efter mødet, var han meget tilfreds med tiltagene i naturpakken, som han anser for at være positive for både naturen og landbruget i Danmark.

- Ja, det er vidst det korte svar på det. Naturen får det bedre ved at man sørger for at vedligeholde den gode natur vi har i forvejen, og landbruget får mulighed for stadigvæk at producere, og det er det vi egentlig har slået på hele tiden; at landbrug og natur skal gå hånd i hånd.

- Jeg synes det er rigtig dejligt, at man går ind og laver en indsats for at forbedre og vedligeholde den natur, der er der i forvejen, og jeg synes også det er fantastisk, at man går ind og forbedrer naturen i statsskovene og tager nogle arealer ud der til ren natur. Og som vi jo også har sagt mange gange, så har vi ikke ment at man skulle op på dyrkningsfladen for at lave tiltagene. Så i det store hele, hvad vi har hørt indtil nu, så er det rigtig fint.

Et af tiltagene i pakken er, at landmændene fremover vil kunne økonomisk kompensation for at udlægge efterafgrøder på markerne, og det er et tiltag, som vil betyde, at landbruget nu kan bidrage væsentligt til at binde CO2 i jorden og til at fastholde næringsstofferne i dyrkningslaget i jorden, og samtidig få lidt penge for den samfundsgavnlige indsats.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremgang i biodiversitet

Peter Kiær, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug var efter præsentationen af naturpakken glad for, at der nu er kommet ro på i blå blok, og især er han glad for, at De Konservative er tilfredse med resultatet.

- Med hensyn til De Konservative, så er der intet overraskende i, at de fik 630 ton kvælstofreduktion ? over to år, er det så nu ? det synes jeg er godt. Man kan ikke begynde at diskutere frem og tilbage om det er lidt eller meget, de har fået, men jeg synes bare det er rigtig, rigtig dejligt at høre, at der nu endelig er kommet ro på, og de har selv sagt på pressemødet, De Konservative, at nu sætter de punktum i den sag, så vi kan komme videre.

- Så er der Liberal Alliance, de har fået noget igennem med hensyn til afbureaukratisering, og det er jo virkelig en hjertesag for landmændene, der jo skal overholde 500 love og regler hver dag i dansk landbrug, bare for at tingene bliver gjort lovligt. Det er næsten umuligt at være en lovlydig landmand i dagens Danmark, så mere afbureaukratisering, det hilser vi meget velkommen i Bæredygtigt Landbrug.

Peter Kiær ser det også som et stærkt tiltag, at man nu fra forligspartiernes side vil skabe kvalitetsnatur på statens egne arealer.

- De vil så også have 20 procent urørt statsskov, og det synes jeg også er rigtigt fornuftigt, for det er lavthængende frugter, som ligger lige til højrebenet. Med meget nemme tiltag kan man få mere urørt natur, og det kan man ligeså godt gøre i statsskovene som noget af det første.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Peter Kiær er der ingen tvivl om, at man med naturpakken har forsøgt at fordele vind og sol lige imellem den brede befolkning og landbruget.

- Det her er håndsrækning til borgerne for at sige; vi har givet landbruget en hjælpende hånd, og nu skal vi nu til gengæld også vise at vi virkelig kan og vil naturen. Men vi synes jo som landmænd, at der allerede er masser af natur: masser af harer, agerhøns og kronvildt, og jeg oplever ikke på min ejendom, at der er en tilbagegang i biodiversiteten. Så hvis jeg skal sætte en finger på noget, så er det til kommentarerne om, at biodiversiteten er i tilbagegang ? for vi oplever kun fremgang ? mere vildt end vi så i forhold til for eksempel for ti år siden.

Landbruget skal ikke betale

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, ser nu frem til at der kommer mere ro på den for landbruget så nødvendige landbrugspakke, og han er glad for, at der er fundet de nødvendige penge i regeringen til at få både natur- og landbrugspakke til at blive successer.

- Jeg er glad for, at der er enighed, og jeg er også glad for, at konservative nu er faldet til ro, og jeg er også glad for at der er fundet flere penge til at få de her ting gennemført med, så det ikke bare bliver landbruget, der skal holde for. Vi i landbruget har ikke noget imod at gøre nogle ting, når bare vi bliver kompenseret for det. Lige så rart er det også, at der er blevet taget hul på den her biodiversitetsdiskussion.

- Det er jo dejligt, at konservative, når de nu kan finde på at vælte en minister for et skvulp, at de så også kan stilles tilpas med et skvulp, lyder det fra Hans Aarestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At Esben Lunde Larsen og tre støttepartier er fremkommet med en Naturpakke betyder nu, at landbrugspakken ser ud til at være fredet og godkendt af hele blå blok, og det er man godt tilfredse med i BL.

- Det er dejligt, der kommer ro om det nu. Vi har ikke behov for, at det fortsat skal være en kampplads. Jeg har bidt mærke i, at man har fundet nogle flere penge til at få pakken gennemført med, og det er selvfølgelig positivt al den stund, at alternativet ville være, at det var landbruget, der skulle holde for igen.

- Landbrugets økonomi er i knæ. Milliarderne fosser ud af kassen alt imens den vigtigste dagsorden for politikerne har været hvordan får vi genskabt roen i blå blok om landbrugspakken. Det er nu lykkedes. Det bliver spændende at se detaljerne. På pressemødet klokken 8 var alt fryd og gammen, og de forskellige ordførere fik lov til at ride et par kæpheste. Alt sammen ting som man på overskriftsniveau ikke kan være uenig i, men det bliver spændende de nærmeste timer og dage få detaljerne frem, lyder det fra Hans Aarestrup.