De sidste 30 år har kvælstofudledningen været for nedadgående - også efter Landbrugspakken. Landbruget er på rette vej og vandmiljøet lider ingen skade, lyder det i en pressemeddelelse fra Bæredygtigt Landbrug.

Her kommer faglig direktør hos Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen, ind på, at året 2017, som der nu er kommet rapport om, var et usædvanligt vådt år. Allerede sidste år forudsagde Jørgen Evald Jensen, at udledningen af næringsstoffer med de regnmængder ville stige eller stagnere. Det viser sig at holde stik - naturen og Vorherres regnvejr kan selv en minister ikke skrue op eller ned for lyder det fra BL, som fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbruget har levet op til alle krav. Der blev sået det antal hektar med frivillige efterafgrøder, der var forudsat til punkt og prikke.

Men naturens forhold vil veksle fra år til år og man kan ikke tillade sig at se isoleret på et enkelt år, som en minister og en mediebølge gør lige nu. Hvis det er tilfældet, hvorfor har man så tilladt renseanlæggene at udlede 200 tons N mere i 2017 end de gjorde i 2016, spørger Bæredygtigt Landbrug, der samtidig understreger, at der til næste år kommer en nedgang på grund af det tørre år. Det er nødvendigt at se udviklingen over en årrække, og landbruget har leveret.

Derudover påpeger BL, at :

- Miljøet har det godt.

- Vi, der færdes derude, ved det og glædes over det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle andre kan læse om det i årets Novanarapport (Den officielle rapport om vandmiljøet tilstand).

- Vi glæder os på vandmiljøets vegne.

- Ålegræsset og andre havgræsser breder sig.

- Antal bunddyr er stigende.

- Artsrigdommen er stigende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og selv i denne varme, varme sommer vi havde i 2018, var der ikke udbredt iltsvind.

Det er da succes, der vil noget. At der så i et enkelt år er stigning i kvælstofudledningen handler om at vejrets veksler. Ikke om en stigende tendens i en udvaskning, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug.