Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

BL: Manipuleres modeller?

Af Flemming Fuglede Jørgensen, Formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken - 19. dec. 2016 KL. 09:34

Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, spørger i dette debatindlæg, hvordan man kan lovgive efter meget usikre modeller.

DEBAT - Der forestår et stort arbejde med at få gjort op med det modelregimente, vi er underlagt i landbruget. Bæredygtigt Landbrug har længe talt for, at al regulering foregår på baggrund af målinger i virkeligheden. Det arbejde har fået fornyet aktualitet.

Det har altid været almenviden, at der sker en reduktion af Nitrat (retention) i jorden. Når landbrugsjord gødes benyttes bl.a. nitrat, der er planternes næring. Langt den største del optages af planterne, landmænd gøder jo for afgrødernes skyld. Men en lille del optages i jorden og synker nedad. På vej fra rodzonen til grundvand sker en stor reduktion. Den reduktion skal naturligvis medregnes i de mere og mere komplicerede modeller landbruget reguleres efter.

Det sker ikke længere på samme måde som hidtil.

I de nyeste rapporter fra GEUS er forudsætningerne for denne reduktion ændret betragteligt. Det vil betyde et helt ændret grundlag for alle fremtidige reguleringer og har haft enorm betydning i forhold til det nye, helt urimelige efterafgrødekrav. Samtidig erkendes det i rapporterne, at der er en usikkerhed på hele 66 procent i modellerne. Det er ikke et grundlag at lovgive på.

At forudsætningerne for reduktion pludselig ændret, er sket fra den ene modelberegning til den anden fra samme institut - GEUS - uden nogen forklaring. Ændringen er åbenbart sket i det skjulte og indarbejdet i nye rapporter og modeller landbruget reguleres efter. Det er ikke rimeligt og ikke en måde, at regulere et erhverv på. Det vil komme til at koste landbruget rigtig dyrt - på et helt forfejlet grundlag.

Det stiller spørgsmålet: Hvem har været klar over disse ændringer. Er beslutningstagerne klar over disse forhold? Hvorfor er ændringen sket?

Må vi bede om en forklaring.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame