Bæredygtigt Landbrug mener, at det er positivt, at Miljøstyrelsens mangeårige indberetning om det danske grundvands tilstand til EU nu bliver kulegravet.

Men organisationen understreger, at de åbenlyst misvisende tal om nitratindholdet burde rettes allerede nu, og at det derfor haster med konklusionen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det her går i den rigtige retning, men det må ikke blive nogen syltekrukke.

Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug

Meldingen kommer, efter at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i onsdagens udgave af dagbladet Børsen varsler en ekstern kulegravning af Miljøstyrelsens indberetninger til EU-kommissionen.

- Ministerens melding kommer, efter at vi i årevis har påvist, hvordan dansk landbrug bliver reguleret på et falsk grundlag. Senest har vi bevist, hvordan mange års misvisende indberetninger om dansk grundvand til EU har skabt hårde - og helt unødvendige - restriktioner for dansk landbrug, lyder det i en pressemeddelelse fra organisationen.

Første skridt

- Det er fantastisk, at det første skridt nu tages i forhold til at få rettet tallene. Vi forventer, at kompetente og helt uvildige mennesker sættes til at kulegrave sagen, og at EU-kommissionen øjeblikkeligt involveres, så det ikke bare bliver en dansk rundbordssnak, siger BL-direktør Hans Aarestrup.

Formand Flemming Fuglede Jørgensen mener, at det er på tide, at ministeren - efter skiftende meldinger den seneste tid - endelig tager affære:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Esben Lunde Larsen burde have udført sit job og taget ansvar for lang tid siden. Det her går i den rigtige retning, men det må ikke blive nogen syltekrukke. En kulegravning er jo ingen garanti for, at noget bliver ændret - og de tal skal korrigeres, så vi kan komme eksempelvis skærpede kvælstofkrav til livs, siger han.

- I årtier har det danske samfund mistet milliarder af kroner, og mange landmandsfamilier er gået fra hus og hjem på grund af uretfærdige restriktioner, der ikke byggede på et fagligt og juridisk korrekt grundlag, tilføjer Fuglede Jørgensen.