- Hvor har vi opfordret til lovbrud? Det vil jeg meget gerne have, at de viser mig, hvor vi har sagt eller skrevet.

Sådan er reaktionen hos adm. direktør hos Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard, på flere aktørers tolkning af organisationens udspil fra i fredags som en opfordring til lovbrud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er kommet med en opfordring til vores medlemmer om med det samme at begynde at måle på deres drænvand, så vi kan bevise, at vi ikke belaster miljøet. Vi er endvidere kommet med et forslag om at lave en ny fremadrettet regulering af dansk landbrug, hvor der gødes efter ligevægtsprincippet og godt landmandskab. Og vi har konstateret, at der allerede er flere, der føler sig presset til at gøde på hele deres areal efter ligevægtsprincippet. Men opfordret til lovbrud; det har vi ikke, siger han.

Fjerner fokus

Bjarne Nigaard er derfor fortørnet over, at påstandene om organisationens holdninger får lov til tilsyneladende at stå uimodsagt.

- Det virker jo som om, at visse aktører har en interesse i at fjerne fokus fra forslagets indhold, fordi de ikke ved hvad de skal mene om, at vi måler virkeligheden i stedet for at modelberegne endnu en teoretisk formel, siger Bjarne Nigaard og tilføjer:

- Ved at råbe "ulven kommer", og 'opfinde' en holdning, som de så påstår vi har, så kan de slippe for at forholde sig til realiteterne. Men de skylder os nu ikke bare et svar på hvad de mener om vores forslag. De skylder os også en forklaring på, hvorfor de påstår, at vi har opfordret til lovbrud. Vis os hvor vi har gjort det.

Overfortolkning?

Bjarne Nigaard erkender, at enkelte medier i deres journalistiske bearbejdning af organisationens oplæg har antydet eller tolket, at der ligger en opfordring til lovbrud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men jeg tillader mig at gå ud fra, at seriøse politikere og organisationsfolk ikke udelukkende udtaler sig på baggrund af journalistiske overskrifter, men lytter til hvad der reelt siges, og forholder sig til vores konkrete udspil, som er beskrevet i vores pressemeddelelse og på vores hjemmeside, og i øvrigt sendt til fødevareordførerne for alle partier i Folketinget, siger han.

Slag mod demokratiet

Han har derfor ikke meget til overs for for eksempel miljøministerens udtalelse om, at hun om Bæredygtigt Landbrug mener, at de ikke kan "? tages seriøst som organisation?", fordi hun mener den opfordrer til at bryde gødningsreglerne.

- Det er noget af et slag mod demokrati og folkestyre, hvis en minister selv kan opfinde en anden parts holdninger, og blot udstyre dem med den. Med sådanne metoder synes jeg ikke man kan tage en minister seriøst. Forhold dig dog til forslagets indhold, og lad os debattere fagligt og sagligt, i stedet for at forsøge med en uklædelig undvigemanøvre, siger Bjarne Nigaard henvendt til miljøministeren.

Han håber, at der nu i stedet kan tales faglighed, og peger på, at der er behov for en ny regulering nu, fordi mange landmænd er økonomisk trængte af de danske særregler, og kvaliteten af de danske afgrøder bliver ringere og ringere. Samtidig viser målinger fra Aarhus Universitet, at landbruget i virkeligheden ikke belaster miljøet med kvælstofudvaskning som man ellers havde modelberegnet.