Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

BL efter dom om lysåbne arealer: Landmænd skal kompenseres

Af ame - 12. okt. 2017 KL. 11:12

Medlem af Bæredygtigt Landbrug, Poul Koch, har netop vundet principiel retssag mod Landbrugsstyrelsen og Kammeradvokaten.

Landbrugsstyrelsen er under voldsomt pres i sagen om lysåbne arealer, og en større gruppe af landmænd bør nu kompenseres. Det er ifølge Bæredygtigt Landbrug den logiske følge af en nylig dom.

Landmand og BL-medlem Jørgen Mølhus Jørgensen samt BL vandt over Landbrugsstyrelsen (det tidligere NaturErhvervstyrelsen) i sagen om lysåbne arealer tilbage i år 2015. Sejren fik dengang Landbrugsstyrelsen til at lave en massegenoptagelse på omkring 200 sager. Nu har et andet BL-medlem, Poul Koch, vundet ved domstolene over staten og Kammeradvokaten i en tilsvarende sag om lysåbne arealer, skriver foreningen.

- Det her burde få Landbrugsstyrelsen til at foretage en langt større genoptagelse af sagerne, men i stedet vælger styrelsen at anke denne ellers meget oplagte sag. Det er helt utvivlsomt, at styrelsen har haft en ulovlig praksis ved ikke at anerkende visse arealer som hektarstøtte-berettigede, siger Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug.

Fastholdt ulovlig retstilstand

Landbrugsstyrelsen har ifølge chefjuristen - på trods af bedre vidende - fastholdt en ulovlig retstilstand, som et ukendt antal landmænd har indrettet sig efter. De har altså undladt at søge om støtte, fordi de troede på myndighedernes udlægning af reglerne. Disse sager er aldrig blevet undersøgt.

- Det kan være 100 hektar, men det kan også vise sig at være langt mere. Med den nuværende dom er det helt åbenlyst, at denne gruppe landmænd er blevet snydt og nu skal kompenseres. Dommen skriver det, vi hele tiden har sagt og i øvrigt gjort Landbrugsstyrelsens opmærksom på, siger Nikolaj Schulz.

Den nylige sag blev ført af advokat Uffe Baller fra Interlex.

- Landbrugsstyrelsen skal op i et helt andet gear. Og hvis de ikke laver en reel og omfattende undersøgelse af alle landmænd, er der tale om systematisk snyd og en egentlig skandale. Vi har tidligere opfordret til en frit lejde-ordning, hvor landmænd kan anmelde lysåbne arealer og få disse anerkendt. En sådan løsning vil være at foretrække og bør straks iværksættes, lyder det fra BL's chefjurist.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame