Der er væsentlige formfejl i Cowi-rapporten, herunder manglende konklusion, og den indeholder ikke den tilbundsgående analyse som Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug, BL, var stillet i udsigt. Det er konklusionen fra foreningen. Desuden mener BL ikke, at der er samlede afsnit, hvor kritikken af indberetningerne er samlet.

BL skriver, at foreningen var stillet en proces i udsigt som skulle afklare alle spørgsmål, men må konstatere at man ikke er lykkedes med at gennemføre armslængdeprincippet og inddragelse af interessenter i det omfang ministeren havde givet udtryk for det skulle blive tilfældet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ingen repræsentivitet

Der er ikke lavet en tilstrækkelig tilbundsgående undersøgelse af målestederne. Ifølge BL har de fundet fejl og mangler som Cowi ikke har fundet.

BL indleverede høringssvar, hvor foreningen blandt andet påpeger, at placeringen af målestationerne ikke give repræsentative resultater.

Cowi skrev i sit udkast, at målingerne skal være geografisk afgrænset til landbrugsarealet. Men af omkring 1200 målestationer er et trecifret antal placeret under byområder, skove, plantager og klitområder - uden at hverken Cowi eller Geus har ageret på dette, lyder det fra BL.


- Målepunkterne skal være under landbrugsjord - alligevel har man målt i adskillige byområder, eksempelvis både under Bispebjerg Hospital og Nørrebro Bycenter. Det er grotesk, at det kunne ske i årevis - og horribelt, at COWI ikke efterfølgende opdager fejlen, fortæller BL’s direktør, Hans Aarestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen


color:black">- Det bliver ikke bedre af, at COWI i den seneste udgave af rapporten - fordi BL i høringsfasen har gjort opmærksom på fejlen - forsøger at ændre på selve definitionerne for nitratmålinger. Mage til talentløst og indspist konsulentarbejde skal man lede længe efter, tilføjer direktøren.

Foreningen undrer sig over målestationer placeret under Nørrebros Bycenter, under Bispebjerg Hospital samt adskillige i både Ishøj, Gladsaxe og Tisvilde Hegn. Desuden ligger næsten halvdelen af målingerne i Jylland syd for Ribe i Frøslev Plantage.

- Omkring 10-20 procent af prøverne er taget steder, hvor man enten kan udelukke, eller hvor det er meget tvivlsomt, om de er taget under jord, der skulle være påvirket af landbrug, siger Hans Aarestrup.

Cowi har svigtet

Cowi skriver, at omfanget af nitratforureningen derfor skal forstås som mængde af nitratforurening, som direkte eller indirekte stammer fra landbruget og geografisk afgrænset til nitratforurening inden for det samlede landbrugsareal i Danmark, men de påtaler ikke, at et trecifret antal målinger er i byer, skove og andre ikke landbrugsområder. De analyserer på intet tidspunkt de data, som de er forpligtet til efter opgavebeskrivelsen, lyder det fra BL.

- Det er kritisabelt, at Cowi ikke har set på et kort, hvor alle målekoordinater fra Geus er på, så de kan se, at der er et problem, siger Hans Aarestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi gjorde i sidste uge ministeren opmærksom på, at målepunkterne som Cowi forholder sig til ikke er repræsentative. Det gjorde vi for at give ministeren tid og bedst muligt vidensgrundlag for at udtale sig, så han ikke bare rose denne rapport.


- Vi må endnu engang understrege: Vi landmænd har ikke opfundet denne problemstilling. Hele balladen om de danske indberetninger skyldes en melding fra EU-Kommissionen, der udtalte, at 20 procent af dansk grundvand havde for høje nitrat-koncentrationer. En udmelding, som samtlige eksperter på området har kaldt en kæmpe overdrivelse, lyder det fra BL’s direktør.