Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

BL-advokat: Undskyldning holder ikke EU-retligt

Af Rasmus Dalsgaard - 29. mar. 2017 KL. 09:59

BL-advokat Hans Sønderby imødegår også Miljøstyrelsens seneste forsvar for hidtidig grundvandspraksis.

Miljøstyrelsen forsøgte onsdag på maskinbladet.dk at imødegå BL-advokat Hans Sønderbys påstand om, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens reelt bekræftede i et samråd i Folketinget, at de danske grundvandsindberetninger er traktatstridige.

Kontorchef i Miljøstyrelsen Hans Peter Olsen argumenterede ikke konkret imod Sønderbys påstand om, traktatkrænkelse, men henviste til, at EU-Kommissionen ikke har rejst kritik af det danske overvågningsprogram under nitratdirektivet.

citat startcitat start

- En forudsætning for at gribe ind er desuden, at EU-kommissionen modtager grundlaget for at gribe ind.

Hans Sønderby, advokat for Bæredygtigt Landbrug

citat slutcitat slut

Holder ikke

Men den undskyldning holder ifølge Sønderbys vurdering ikke EU-retligt.

Han sammenligner argumentationen med, at det er i orden at køre 200 kilometer i timen, hvis man ikke bliver taget af politiet.

- Det er absolut ingen blåstempling af den danske praksis, at EU-Kommissionen ikke har grebet ind, siger Hans Sønderby.

Han påpeger, at EU's Nitratdirektiv ikke er indrettet sådan, at Kommissionen skal godkende den danske ordning.

- Kommissionen har ikke pligt til at gribe ind, når den støder på fejl. Den kan, men den skal ikke. Langt de fleste sager om medlemsstaternes tilsidesættelser af EU-regler rejses af de private virksomheder, som er ramt af fejlene - som her af Bæredygtigt Landbrug på vegne af deres medlemmer, pointerer han.

Korrekte oplysninger

Og så skal Kommissionen også være vidende om, at der begås fejl.

- En forudsætning for at gribe ind er desuden, at EU-kommissionen modtager grundlaget for at gribe ind. Men denne her sag handler jo om, at EU-Kommissionen ikke har de korrekte og nødvendige oplysninger, påpeger Hans Sønderby.

Ifølge BL-advokaten står der ingen steder i EU-indberetningerne, at de danske myndigheder ikke har et overblik overblik over nitratforureningen.

- Kommissionen ved simpelthen ikke, at Danmark ikke kan præstere et tal for omfanget af forurening i Danmark, siger Sønderby.

Udvikling eller ommfang1

- Danmark har indberettet en masse tal, som viser en negativ udvikling i omfanget af nitratindholdet i grundvandet. Hvor skulle Kommissionen så vide fra, at ingen af disse tal dækker det helt centrale, nemlig omfanget af nitratforurening, spørger advokaten.

- Det blåstempler derfor slet ingenting, at EU-Kommissionen ikke har grebet ind over for den EU-stridige implementering.

Statsministeren på banen

EU-Kommissionen bør ifølge Sønderby straks informeres om denne helt grundlæggende manglende fejl ved de danske indberetninger.

- Hvis ikke Miljøstyrelsen eller Miljø- og Fødevareudvalget selv gør det straks, må ststsministeren inddrages, siger Hans Sønderby.

Han vil have EU-Kommissionen på banen, så der kan blive ryddet op i de forkerte oplysninger, som er indberettet til EU om dansk landbrugs forurening af grundvandet.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame