Hans Sønderby Christensen, advokat for Bæredygtigt Landbrug, sender nu en klar appel til et samlet landbrugserhverv om at stå sammen om at få vandområdeplanernes lovlighed vurderet af EU-Domstolen.

Han begrunder sit krav med, at sagen er for vigtig til, at den må ende i organisationsdrilleri og politisk fnidder-fnadder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Til maj står han i Vestre Landsret og procederer for at få afgjort spørgsmålet om vandplanernes lovlighed af EU-Domstolen, og allerede nu appellerer han bredt til hele landbruget om opbakning.

Enighed om ringe faglighed

- Hele erhvervet har hidtil stået fint sammen om at kritisere vandplanerne for deres faglige mangler. Nu er tiden kommet til at vise sammenhold om at skubbe vandplanerne ud over kanten. Rent juridisk er en forelæggelse for EU-Domstolen vejen frem, siger Hans Sønderby.

- Alle dele af landbruget tilslutter sig så vidt jeg ved, at det faglige indhold er kritisabelt. Så må landbruget også kunne enes om, at det er både praktisk og juridisk uacceptabelt, at konsekvenserne af vandplanerne for landbrugets økonomiske forhold af at bringe vandområderne i god økologisk tilstand ikke er belyst, selvom konsekvenserne af målopfyldelse skulle have været vurderet og lagt frem for 10 år siden.

-Som det står, har den danske stat lagt sig fast på en reduktion på 19.000 tons N uden at fortælle præcist, hvad det kommer til at koste de landmænd, der skal betale regningen. Det må alle kunne stå sammen om at være imod på samme måde som da det meste af landbruget bakkede op om randzonesagen i Holstebro i maj i 2015 og måneden efter om gødning i Vestre Landsret om opsættende virkning. Vandplanerne er blandt de mest komplekse og tunge juridiske slagsmål som nogen har ført endnu, og derfor er der brug for, at alle løfter i flok, mener han.

Alle bør bakke op

- Enhver der ikke bakker op, gør staten en stor tjeneste. For det signalerer uenighed - og hvorfor skal dommerne virkelig prioritere sagen oppe under loftet, hvis ikke engang landbruget som helhed finder det umagen værd at bakke retssagen op, spørger Sønderby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at det er vigtigt, at alle landbrugsorganisationer melder sig under fanerne.

- Jeg vil nødig nævne navne af hensyn til enigheden, men dem, der kan føle sig fristet til drilleri og lurepasseri ved jo selv, hvem de er, og deres naboer ved jo også godt, at de er skruet sådan sammen, og til både dem selv og naboerne siger jeg så, at nu er det nu, og så håber jeg, at naboerne skubber på. Det er virkelig et stærkt signal nu at styrke sagen og vil gavne landmændene. Så vil der jo være grund til at rose i stedet for at skose, siger Hans Sønderby og tilføjer, at nu er det tid til sammenhold - ikke til splittelse i en sag, der igen har den private ejendomsret som sit juridiske omdrejningspunkt.