Ifølge Bæredygtigt Landbrugs advokat, Hans Sønderby, er det et problem, at Miljø- og Fødevareministeriet har valgt COWI til at forestå en kulegravning af grundvandsovervågningen ifølge EU's nitratdirektiv.

Problemet er ifølge advokaten, at COWI i forvejen er fast leverandør til ministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ministeriet har valgt at betale, servicere og administrere den såkaldte kulegravning. BL holdes - som alle andre kritikere - på afstand med en mailbox, medens alle dem, der har stået i spidsen for den foretagne implementering kommer på første parket til at levere oplysninger og materiale - samtidig med, at det også er dem, der udbetaler af ministeriets egne penge til undersøgernes arbejde, siger Hans Sønderby.

Falsk varebetegnelse

- I juraens verden kalder vi det en falsk varebetegnelse, når nogen forsøger at oversælge et produkt, de har på hylden. Det kan man virkelig også kalde denne såkaldte kulegravning, siger Sønderby.

Han undrer sig over, at der rejste sig en storm mod CBS-rapporten, hvor Bæredygtigt Landbrug blev kritiseret for at administrere rapportens udarbejdelse på vegne af Promilleafgiftsfonden.

- Bæredygtigt Landbrug havde ikke krav på at levere materiale til rapporten, og det var heller ikke BL-penge, som gik til det. Men når det gælder ministeriets egen rapport, er det ministeriets egne penge, og kilderne til rapporten er også ministeriets egne.

- Regler, som normalt gælder for forskning med henblik på at undgå videnskabelig uredelighed er på forhånd tilsidesat. Derfor kan man efter min vurdering ikke betegne det for kulegravning, mener Hans Sønderby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har ikke lyttet

Advokaten ærgrer sig over, at ministeriet ikke har lyttet til kritikken.

- Jeg leverede over 20 punkter til BL, som videresendte dem til ministeriet for at rette op på skævhederne, da vi første gang hørte om et kommissorium. Men ministeriet har ikke lyttet. Det var rent spil for galleriet, og det kan undre, at fire blå partiers ordførere, som har som forpligtelse at holde øje med administrationen, lader ministeriet undersøge ved deres faste leverandør, siger Hans Sønderby.