Over de seneste 10 år er bidragssatserne ved realkreditlån skudt i vejret. Det viser en analyse, Seges har lavet. Analysen er den første af sin art, der i detaljer beskriver, hvilke indtægter og udgifter pengeinstitutterne har haft i handlen med landmændene. Beregningerne er foretaget på baggrund af 4.810 regnskaber for 2016.

I 2016 havde 75 procent af heltidsbedrifterne lån med med en bidragssats mellem 0,7 og 1,3 procent. En tredjedel betalte en bidragssats mellem 0,9 og 1,1 procent, mens hver fjerde betalte over 1,2 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2008 udgjorde bidragets andel kun fire procent af de finansielle omkostninger ved bedrifterne, mens det i 2016 var steget til 23,2 procent. Det er over en fem-dobling på bare syv år. Grunden til stigningen er, ifølge Seges, en kombination af rentefald og højere bidragssatser.

Store stigninger

Siden 2007 har bidragssatserne givet realkreditinstitutterne en indtjening på 12 milliarder kroner, og det er udelukkende tallene fra heltidsbrug.

Seges skriver som kommentar til sin analyse at:

- Den økonomiske og finansielle krise samt myndighedernes krav til den finansielle sektor har været særdeles dyr for landbruget. Bidragssatserne forekommer at være kommet op på et uforholdsmæssigt højt niveau, men vurderingen er vanskelig, idet baggrunden for bidragsstigningen er uigennemsigtig. Det er uhensigtsmæssigt i en konkurrencemæssig kontekst.

Kaptitalkrav

Brancheorganisationen Finans Danmark har på baggrund af analysen i Jylland-Posten forsvarer sig med, at det også er blevet dyrere for andre kunder end blot landmændene. Bidragssatserne og gebyrerne generelt er et udtryk for, at der er flere omkostninger ved at drive realkreditvirksomhed, lyder det fra brancheorganisationen. Det er ifølge Finans Danmark lovgivning omkring egenkapital i selskaberne, der har en del af skylden.